Activiste Raffie Chohan vrijgesproken van belediging moslims

Na een eerdere veroordeling voor het beledigen van moslims is activiste Raffie Chohan na tussenkomst van de Hoge Raad der Nederlanden door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden toch volledig vrijgesproken. Aanleiding van de vervolging door het Openbaar Ministerie was een toespraak van Chohan op een demonstratie in oktober 2015 van de burgerbeweging PEGIDA. Het resultaat van het arrest door het gerechtshof houdt in dat uiteindelijk op beide tenlasteleggingen, van zowel haatzaaien als groepsbelediging, vrijspraak is gevolgd en daarmee de activiste geen enkel strafbaar feit heeft gepleegd. Het OM kan nog wel in cassatie gaan en heeft na de uitspraak van 16 april 2021 veertien dagen om hierover te beslissen.

Deze rechtszaak loopt al een zestal jaren en langs meerdere plekken, het eerste vonnis werd uitgesproken voor de rechtbank Midden-Nederland en daar was de aanklacht haatzaaien en groepsbelediging en werd Chohan voor beide veroordeeld. Het vonnis werd vervolgens door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vernietigd, de nieuwe uitspraak kwam haar op enkel de veroordeling voor ‘groepsbelediging wegens godsdienst’ te staan.

Dit arrest werd vervolgens deels vernietigd door de Hoge Raad der Nederlanden, maar uitsluitend waar het gaat om de eerdere veroordeling voor groepsbelediging. Dat houdt in de Raffie Chohan voor beide tenlasteleggingen is vrijgesproken, zo liet dan ook het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden weten. Daarmee is een positieve stap gezet, het lijkt dus ook voor gewone burgers mogelijk om in de publieke ruimte de islamisering van Nederland te bekritiseren.

5 comments

  1. 100% terecht , vrijheid van mening is een mensenrecht ! Proficiat Raffie , je bent een voorbeeld voor velen.

  2. Dikke proficiat eindelijk ik ben zo bij dat je vrij gesproken bent hopelijk zien we elkaar nog eens op een betoging dikke knuffel Jeanne De Donder uit Gent

Comments are closed.