Zuhal Demir (N-VA): ‘digitale meters plaatsen met slotenmakers en deurwaarders’, Sam Van Rooy (VB): ‘wereldvreemd’

De Vlaamse regering met N-VA betuigt zijn volledige steun aan overheidsbedrijf Fluvius om een digitale meter verplicht te plaatsen bij Vlamingen, ook als zij deze meter gemotiveerd weigeren om privacy- of gezondheidsredenen. Dat is gebleken uit een debat in het Vlaams Parlement, waar minister Zuhal Demir (N-VA) antwoordde op kritische vragen van Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang).

Er zijn momenteel (tien)duizenden Vlamingen die de digitale meter weigeren, enerzijds vanwege gezondheidsredenen (de meters sturen draadloze straling uit), en anderzijds om redenen van privacy (de meter registreert perfect wanneer u thuis bent en wat u in huis doet.)

Maar daarvoor heeft minister Zuhal Demir geen enkel begrip. Wel integendeel: Fluvius mag van haar gerust de zwaarste middelen inzetten tegen weigeraars.

‘Mensen die blijven weigeren zullen door Fluvius gedagvaard worden’, aldus Demir. ‘Als deze dan nog weigeren de digitale meter te laten plaatsen zal Fluvius gedwongen worden desnoods met deurwaarders en slotenmakers de digitale meter te plaatsen’.

Dat betekent dus in praktijk dat een Vlaams overheidsbedrijf groen licht krijgt om de deur van private woningen van Vlamingen met geweld en schade open te breken, en dit om in hun eigendom een toestel te plaatsen dat zij niet wensen. Dat is nooit gezien.

Sam van Rooy viel zowat van zijn stoel van verbazing. ‘ Er staat helemaal geen verplichting tot aanvaarden van de digitale meter in het Vlaamse Energiedecreet. Weigeren van de digitale meter is geen misdrijf. En er is ook nog de Grondwet, die de woning onschendbaar verklaart, waardoor een eigenaar iedereen toegang mag weigeren, dus ook een installateur van Fluvius. Dit is een zware krenking van de vrijheid van de Vlamingen om hun eigen privéwoning af te sluiten voor wie zij wensen. Dit is volkomen wereldvreemd.’

Fluvius is de overheidsclub die in Vlaanderen de stroom verdeelt, en wordt geleid door CD&V’er Wim Dries uit Genk.

Eerder beweerden Fluvius en de Vlaamse regering dat de digitale meter ‘verplicht is door Europa’, maar dat blijkt gelogen: Europa vraagt enkel een dekking van 80%. Er is dus ruimte voor vrije keuze en weigering, vandaar dat weigeren in Nederland gewoon toegelaten is.

Bekijk het debat hier, vanaf 1:00:22:

Meer over het toenemende verzet tegen de digitale meter:

De digitale meter: goede redenen om te weigeren

De digitale meter weigeren: hoe doe je dat?

8 comments

 1. Pietje Precies, gepatenteerde muggezifter en gegradueerde spelden-op-laag-water zoeker-oloog schreef:

  Met sleutelmaker binnenbreken is “huisvredebreuk” (art 439 Strafwetboek) en blijkbaar bovendien in strijd met constitutioneel gewaarborgde onschendbaarheid der woning , art 5 der Grondwet.

 2. Vreemd, het zal toch geen Hoax zijn?
  Er zijn momenteel valse e-mails (phishing-mails) en sms’en uit naam van Fluvius in omloop. > (Staat er op hun website)

 3. Hoeveel zou ze trekken om de propaganda mee te voeren voor hun tri-state city ?
  De boeren moeten weg om hun land te bemachtigen zoals in Nederland .
  Dan kan de roverheid hun food-hubs invoeren en het alomtegenwoordige insecten-dieet dat ze ons op WEF-gewijs willen opdringen .
  You’l own nothing and stil wil be happy .
  Wie geloofd die nonsens nog ?
  Sarcastische 🎼🤦🏻‍♂️🙏🏻🌿

 4. Er zijn in deze zaak nog twee belangrijke factoren die opgehelderd en publiek gemaakt moeten worden.
  1 welke normen gebruikt Fluvius om te bepalen van wanneer er piek is en hoe deze berekend wordt. Ze kunnen toch niet zomaar doen wat ze willen. Enige controle hierop is essentiëel.

  2 het blijft onduidelijk op welke basis er voor een analoge meter forfaittair een percentage van het totale gebruik als piek wordt aangerekend. Is deze billijk en rechtvaardig ?

  Tot slot zien we weeral hoe het recht op privacy wel geldt in de criminaliteit maar niet voor de gewone burger die van overheidswege manu militari in een stelsel wordt gedwongen.

 5. Wie? Zuhal Demir ? Ha ja, die van Groen ! Of is ‘t van de PVDA ? Of van alle twee ?

  1. Zeker i.v.m. het fameuze “stikstofdossier” heeft Zuhal Demir alleszins een ferme groene kikker ingeslikt. De voorgestelde maximale stikstofgrens is – zoals in NL – vele malen lager dan in bijv. Duitsland of Frankrijk. Waarom? Ik kan moeilijk geloven dat een gemiddeld Duits Schwein of een Franse vachequirit veel minder stikstof in de natuur loost of schijt dan een gelijkaardig dier in de Lage Landen…

  2. Neen, het is die van WEF en Who, gericht op het afnemen van uw vrijheid denken en zelfstandig oordeel.

Comments are closed.