De digitale meter: goede redenen om te weigeren

Er was een tijd dat mensen in vrijheid konden leven.  Maar vandaag is de staat als onkruid: zijn uitlopers kruipen altijd maar verder je leven binnen om je te controleren en verder uit te knijpen met belastingen.  Een voorbeeld daarvan is je energiefactuur, die een tweede loodzware belastingbrief geworden is.  En nu dringt de staat je de ‘digitale meter’ op.  In Nederland ben je vrij om hem te weigeren, in België is hij ‘verplicht’.  Maar dat is theorie: in praktijk weigeren bijna 100.000 Vlamingen hem, en hun aantal stijgt.  Waarom is de digitale meter slecht?

1.  Vaarwel privacy: De digitale meter weet alles

Het Vlaams Energiedecreet zegt in artikel 4.1.23/3 dat de digitale meter uw energiestroom meet en registreert.  De staat kan via dit toestel dus altijd zien wanneer u thuis bent: dag en nacht, 24 uur op 24, 7 dagen op 7.  Het is alsof een permanente bewakingscamera op uw voordeur gericht staat, alleen zonder beeld, maar dat hoeft niet: energieverbruik verraadt perfect wanneer iemand thuis is. 

Digitale meters zijn zo gevoelig dat zij perfect volgen welk elektrisch apparaat u wanneer in een gebouw gebruikt. Zo ziet het verslag eruit van een digitale meter van het stroomverbruik in 24 uur van een huishouden:

Alle politiediensten, de staatsveiligheid, sociale inspectiediensten, belastingcontroleurs hebben vrijwel onbeperkt toegang tot die gegevens. Ze moeten alleen zeggen dat ze daarbij een ‘wettelijk belang’ hebben en klaar is kees. Uw privacy is dus in praktijk onbestaande.

2.   Elk privaat energiebedrijfje weet wanneer u thuis bent

Maar niet alleen de overheid, ook de privébedrijfjes kijken mee.  Een digitale meter ‘bezit de technische mogelijkheid tot communiceren met applicaties van andere marktpartijen’, zegt het decreet.  Met andere marktpartijen wordt bedoeld: eender welk privaat energiebedrijf, groot of klein. 

De gevaren voor crimineel misbruik zijn enorm.  Stel u maar eens even voor hoe interessant het is voor een inbrekersfirma om via één werknemer van zo’n bedrijfje een lijst te pakken te krijgen van alle mensen die in juli of augustus van huis zijn… 

3.  De digitale meter kan en zal uw energietoevoer afsnijden

Omdat de staat kerncentrales afschaft gaan we de komende jaren energietekorten tegemoet.  De digitale meter kan ‘op afstand het toegangsvermogen instellen en de toegang tot het distributienet verlenen en onderbreken.’  (Vlaams Energiedecreet, artikel 4.1.23/3). 

Als er in de winter dus een tekort aan gas of elektriciteit is, dan heeft de staat vanop afstand de schakelaar van uw hele huis in handen: AAN of UIT, de staat zal het beslissen.  En u zit in de kou of in het donker.  Geen enkel verzet mogelijk. De zogeheten ‘afschakelplannen’ daarvoor liggen overigens al klaar: je kan ze HIER gewoon nalezen op de website van Fluvius.

4.  De digitale meter zal uw energieverbruik ‘controleren’

Het Vlaams Decreet geeft het expliciet toe: ‘ Als een digitale meter wordt geplaatst, zorgt de netbeheerder ervoor dat de (…) betrokkene voldoende geïnformeerd (…) wordt over (…) het volledige potentieel dat de meter heeft, over het gebruik van de gegevens van de digitale meter en over de mogelijkheid om hun energieverbruik te controleren.’ 

De digitale meter is zo een waakhond die u zal controleren om te zien of u niet ‘verkeerd’ gebruikt, op basis van bv. een ‘CO2-budget’. De staat kan dan tot bestraffing (lees: extra belasting) overgaan. Zo’n belasting bestaat nu nog niet, maar tijdens de ‘klimaatmarsen’ hebben de linkse partijen, de groene beweging en de vakbonden al zo’n nieuwe ‘koolstoftaks’ geëist.

5.  De staat wil extra belasting: het ‘piektarief’

De digitale meters moeten ook een andere nieuwe belasting mogelijk maken: het ‘capaciteitstarief’ of ‘piektarief’.  Die is zopas ingevoerd. Wie bij het thuiskomen de radio opzet, de vaatwasser inschakelt en wat muziek speelt zal worden ‘gestraft’ met een extra belasting. 

Maar: het piektarief zal enkel gelden voor wie een digitale meter heeft. Wie er geen heeft, ontsnapt eraan. Woordvoerders van de digitale meterlobby beweren dat ‘de hogere kosten van het piektarief gecompenseerd worden door lagere kosten voor andere zaken.’ Welke die andere zaken dan wel zouden zijn wordt er niet bijverteld… Je bent dus véél beter af zonder digitale meter.

6.  De metingen zijn vaak onbetrouwbaar

Analoge meters zijn mechanische instrumenten en dus duur in de productie, maar vrij betrouwbaar, en als ze stuk gaan zie je dat doorgaans meteen.  Een digitale meter is spotgoedkoop, maar vaak onbetrouwbaar.  Nu al duiken de eerste verhalen op van mensen die door een foutieve digitale meter hun verbruik plots zien exploderen, met alle problemen van dien.    

Verzet en weigeren is mogelijk

Dat al bijna 100.000 Vlamingen de digitale meter weigeren is een doorn in het oog van de staat.  Men begint dus te dreigen met ‘vervolgingen’ en ‘boetes’.  Maar gelukkig valt er daartegen wel iets te ondernemen!  Dat lees je in dit artikel: hoe verzet ik mij tegen de digitale meter?

Zorg ervoor dat je deze webstek ook volgt op Twitter, Telegram of hier via WordPress, voor verdere informatie over het verzet tegen de digitale meter!

10 comments

 1. Geen enkel lid van het Vlaams Parlement, per definitie dus ook geen enkel lid van de oppositie, heeft gestemd tegen het ontwerp van decreet “tot wijziging van het Energiedecreet van 8 mei 2009, wat betreft de uitrol van digitale meters en tot wijziging van artikel 7.1.1, 7.1.2 en 7.1.5 van hetzelfde decreet”. Die verschrikkelijke gevaren van digitale meters werden duidelijk niet vermoed door de 124 leden van dat parlement, noch door hun medewerkers en al evenmin door de studiediensten van hun partij. Gelukkig is ReactNieuws er nog!
  Ik lees: “Digitale meters zijn zo gevoelig dat zij seconde per seconde volgen welk elektrisch apparaat u waar in een gebouw gebruikt”.
  Dat is vreselijk angstwekkend! Mijn digitale elektriciteitsmeter wéét dus wanneer ik mij aan mijn keukentafel op mijn computer zit te amuseren met onzin die agitatie- en propaganda websites verspreiden als “Echt Nieuws”. Maar nog schrikbarender is het dat “alle politiediensten, de staatsveiligheid, sociale inspectiediensten, belastingcontroleurs”, en, vrees ik, zelfs de Федеральная служба безопасности, Zwarte Piet, de Proud Boys en Jamon Serrano “vrijwel onbeperkt toegang hebben tot die gegevens”.
  Ik lees: “Elk privaat energiebedrijfje weet wanneer u thuis bent”
  en: “Met andere marktpartijen wordt bedoeld: eender welk privaat energiebedrijf, groot of klein”. 
  Ik kan me vergissen, maar het is niet omdat de digitale meter “de technische mogelijkheid” heeft “tot communiceren met applicaties van andere marktpartijen” dat die meter dat zomaar doet – of kan doen – met “elk energiebedrijfje” en “eender welk privaat bedrijf”. Het decreet bepaalt uitdrukkelijk: “De marktpartijen, vermeld in het eerste lid, 3°, verwerken alleen de gegevens die strikt noodzakelijk zijn om hun diensten te verlenen en waarover een overeenkomst werd afgesloten met de betrokkene.”
  Ik lees: “De digitale meter zal uw energieverbruik ‘controleren’”
  Natuurlijk doet hij dat; hij dient er juist voor om het verbruik te meten, dus te controleren hoeveel je verbruikt. Maar ReactNieuws oordeelt eigenzinnig dat de digitale meter “zo een waakhond is” die de consument zal controleren om te zien “of hij niet ‘verkeerd’ gebruikt”. Dat is weer een merkwaardige bewering. Het is juist de consument die dankzij een digitale meter zijn energieverbruik vrij gedetailleerd online kan controleren, en precies kan vaststellen wanneer hij meer of minder verbruikt. Als hij dan nagaat wat daarvan telkens de oorzaak is kan hij zijn verbruik eventueel aanpassen tot zijn eigen voordeel.
  Ik vind ReactNieuws nog altijd amusant! Ik dank De Redactie!!

 2. De bewering dat je met een analoge meter geen extra bjdrage betaalt is niet juist.
  Met een analoge meter betaal je wel degelijk een bijdrage. Ik citeer Engie: “Een analoge meter kan geen maandpieken registreren. Je betaalt daarom een vaste bijdrage voor het deel netwerkkosten met capaciteitstarief in Vlaanderen.” Wie dat verstaat mag mij contacteren. Elders heb ik op een officiële site gelezen dat er voor een analoe meter forfaittair een percentage van uw verbruik als piektarief wordt aangerekend (weet niet meer hoeveel maar dacht 30%.) . Dus als je geen piekverbruik hebt gedaan moet je er wel voor betalen. Daaruit volgt dat men met een analoge meter gerust 100¨piekverbruik mag hebben, je betaalt maar voor 30%. Als beleid kan dat tellen!

 3. Gebruikers met zonnepanelen(zonder batterijopslag) worden dubbel genaaid. Van zodra de elec (via de meter) is uitgeschakeld, stoppen ook de zonnepanelen met produceren.

 4. Wij hebben de zogenaamde slimme meter geweigerd. Alles waar ‘slim’ voor staat wekt bij mij achterdocht op. Wij wonen in Nederland. Maar om de in het artikel genoemde reden: zij bepalen of je wel of geen gas of elektriciteit geleverd krijgt.
  Big Brother heeft ons al genoeg in de tang. Zo lang als het kan zal ik me tegen deze onzin verzetten.

 5. Heb nieuws voor je de cijfers kloppen niet en zijn te laag tot drie keer hoger verbruik ?
  Maak daar maar tot 600 procent teveel aangeven op de meter van .
  Een 50 procent van de digitale smartmeters geven een verbruik teveel aan tot 600 procent.’Dit is bekend en bij zo een 750,000 plus huishoudens het geval.
  Als men de meter laat nakijken krijgt men de rekening gepresenteerd van 800 euro voor het controleren en zegt men gewoon dat de meter goed is .
  En je kunt er niks aan doen of nog brutaler ze beschuldigen je gewoon van diefstal om zo van je gezeur af te komen .
  Het grootste dieventuig is het en dan ook nog de brutaliteit hebben om mensen langs je deur te sturen met de melding meter controle de grootste dief van Nederland komt jouw wel even controleren pfff.
  Overigens je bent NIET ! verplicht om aan welke controle dan ook mee te werken ze staan bij mij dus ook steevast voor een dichte deur .
  Kom maar terug als je baas de 50 procent foutieve meters heeft omgewisseld voor deugdelijke meters bij mij komt er geen smartmeter in punt uit .https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/nauwelijks-afwijking-in-slimme-meters-volgens-netbeheer-nederland/https://www.utwente.nl/nieuws/2017/3/313543/elektronische-energiemeters-kunnen-bijna-zes-keer-te-hoog-verbruik-aangeven

Comments are closed.