(VIDEO) Russische aanval op Oekraïne, 50 Russische doden in Schastia?

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is nu in alle hevigheid losgebarsten. Afgelopen nacht hield de Russische President Putin plots een televisietoespraak, om te bevestigen dat een grootschalige aanval op Oekraïne nu begonnen is. Putin maakte de vergelijking met de start van de Tweede Wereldoorlog: in Oekraïne zou er ‘nazisme’ zijn, aldus Putin, en ‘we mogen geen tweede keer de vergissing begaan te proberen daarmee een vergelijk te vinden.’ De herinnering aan de ‘Grote Vaderlandse Oorlog’ tegen de nazi’s wordt in Rusland in hoog aanzien gehouden; door de Oekraïners tot ‘nazi’s’ te verklaren is er voor de Russen eigenlijk geen andere elegante uitweg meer dan de totale overwinning, en dus de bezetting van het land en zijn hoofdstad, Kiev.

In oorlog is het eerste wat sneuvelt de waarheid, maar rechtstreeks beeldmateriaal via sociale media laat wel toe een beeld van de situatie te schetsen. Russische troepentransporten rollen vanuit de Krim Oekraïne binnen, en er worden met raketten en vliegtuigen luchtaanvallen uitgevoerd in heel Oekraïne op militaire doelwitten. Die bombardementen lijken op dit ogenblik redelijk ‘precies’ te zijn, en de burgerbevolking te sparen: Ze zijn allicht bedoeld om de luchtafweer, de luchtmacht en de communicatie van Oekraïne lam te leggen.

Op deze beelden slaat een Russische raket in op een Oekraïense luchthaven:

Het échte strijdtoneel wordt echter de Donbas-regio, in het oosten, dat half door Rusland, en half door Oekraïne beheerst wordt. Rusland heeft de hele regio ‘onafhankelijk’ verklaard, en zal het dus volledig militair willen beheersen. Dat de Russen het overwicht in de lucht zullen halen leidt weinig twijfel; of ze echter ook op de grond even eenvoudig het overwicht zullen behalen zal nog moeten blijken.

Een onderdeel van de botsing zal die tussen tanks en antitankwapens zijn. Op de slagvelden van Syrië bleken de Russische tanks erg kwetsbaar voor de strijders van IS en de Syrische ‘rebellen’, zeker als die met moderne westerse antitankwapens uitgerust waren. Hier een voorbeeld van de vernietiging van een Russische T-90-tank in Syrië:

De versie van de T-90 die de Russen zelf gebruiken is geavanceerder dan diegene, die in Syrië werd ingezet. Maar toch wordt het allicht geen wandelingetje in het park. Je kan verwachten dat het Oekraïense leger zich de voorbije jaren in de Donbas voorbereid heeft op een stedelijke guerrilla-oorlogvoering, en het werd de voorbije maanden door het westen bewapend met de supermoderne Javelin-antitankraketten. Die zijn nog verwoestender dan wat destijds aan de Syrische rebellen geleverd werd.

De eerste berichten over een grote confrontatie komen binnen vanuit het stadje Schastia. Dat is een strategisch gelegen stadje in handen van de Oekraïners ten noorden van de stad Luhansk, die in handen is van de Russen. Daar zouden 50 Russen gesneuveld zijn, maar daarvan is nog geen bevestiging.

Hier zijn enkele recente beelden vanuit Schastia: de pers moet vluchten bij een plotse beschieting, en een raket of mortierbom slaat in in de hoofdstraat. Op de laatste beelden tenslotte is te zien hoe Russische soldaten hun vrachtwagens moeten ontvluchten en dekking moeten zoeken in de wegberm, allicht voor Oekraïens vuur.

Schastia, 23/02/2022: pers en soldaten zoeken dekking bij beschieting door Russische rebellen

Schastia, 24.02.2022: inslag van raket of granaat in de hoofdstraat, wellicht afgevuurd door Russen
Schastia, 24.02.2022: Russische soldaten zoeken dekking, allicht voor beschieting door Oekraïne.

3 comments

  1. Kan iemand Gui Verhofstad confronteren met de gevolgen van zijn clownstreken op het maidanplein ? En weten de Oekrainers nu hoe ” betrouwbaar ” westerse dweilen ( wereldleiders ? )zijn ?

Comments are closed.