Gasprijs meer dan 50 procent omhoog na Russische aanval op Oekraïne

Vanwege de angst voor mogelijke problemen met levering van gas is de prijs de lucht in geschoten, in een aantal uren ging de prijs met maar liefst 54 procent omhoog. Ook olie en electriciteit zijn merkbaar duurder geworden. Dit alles is het gevolg van de Russische aanval op Oekraïne die gisternacht in alle hevigheid losbarstte en zodoende voor de nodige onrust heeft gezorgd op de aan- en verkoopmarkt voor dergelijke grondstoffen.

Op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, kost een megawattuur gas inmiddels al boven de 136 euro. De voormalige president van Rusland, Dmitri Medvedev, beet gisteren de EU-landen toe dat ze in de toekomst wellicht nog veel meer voor aardgas moeten gaan betalen. Die voorspelling lijkt rap uit te komen, toen Medvedev het bericht de wereld instuurde stond de prijs op 79 euro per megawattuur gas en dat is nu al 136 euro.

One comment

Comments are closed.