België en de Great Reset (4) –  De Belgische elite neemt de vlucht vooruit

Met koningin Mathilde, Vincent Van Quickenborne, Nathalie van Ypersele en Alexander De Croo behoren vier van de vijf Belgische Young Global Leaders (de jongerenorganisatie van het WEF) tot het politieke en/of financiële establishment in dit land. Twee actoren spelen (of speelden) mogelijk een belangrijke rol in het aanbrengen van Belgische kandidaten voor de YGL’s: Jean-Pierre De Bandt, internationaal topadvocaat en Jacques van Ypersele, kabinetschef des konings. Beiden beschikken over een uitgebreid netwerk tot ver buiten onze grenzen.

Wie ook over zo een internationaal netwerk beschikt, is burggraaf Etienne Davignon. Ondanks zijn hoge leeftijd (hij is geboren in 1932) was Davignon minstens tot in 2020 bestuurslid bij Kissinger Associates, in 1982 opgericht door Henry Kissinger. Het bedrijf helpt klanten bij het identificeren van strategische partners en investeringsmogelijkheden. Het adviseert zijn klanten ook over overheidsrelaties. Naast lid van de Trilaterale Commissie (opgericht door David Rockefeller en de Amerikaanse geostrateeg Zbigniew Brezinski) en hoofdrolspeler in de oprichting van de European Round Table of Industrialists, een invloedrijke multinationale lobbygroep, was deze voormalige topdiplomaat van 1999 tot 2011 ook nog voorzitter van de Bilderberg-conferenties. Daar ontmoette hij ongetwijfeld Henry Kissinger, de Duits-Joodse Amerikaan die in de jaren zeventig een belangrijke invloed uitoefende op de buitenlandse politiek van de Verenigde Staten.

Henry Kissinger: mentor van Klaus Schwab

Waarom is Henry Kissinger hier zo belangrijk? Kissinger was aan Harvard verbonden van 1954 tot 1969. Daar ontmoette hij ene Klaus Schwab, die er in het schooljaar van 1966-1967 studeerde aan de John F. Kennedy School of Government, waar hij een diploma Master of Public Administration behaalde. In die tijd was Harvard bezig met het opzetten van een internationaal managementsforum, waarbij ook aan de medewerking van Kissinger werd gedacht. Die schakelde Klaus Schwab in om het nieuwe wereldwijde forum te organiseren. In 1971 was het zo ver: een eerste congres vond plaats met 440 leidinggevenden uit 31 landen, toen nog overwegend uit de financiële wereld. Het Wereld Economisch Forum (WEF) was geboren. Best een prestatie voor een 32-jarige stijve hark met het charisma van een kamerplant en zonder internationale ervaring. Schwab kreeg meer dan waarschijnlijk hulp van Kissinger, die over een veel uitgebreider netwerk beschikte. Volgens Schwab zelf is Kissinger al meer dan vijftig jaar zijn mentor.

Terloops: merk op dat 1971 eveneens het jaar was dat president Nixon een einde maakte aan het systeem van Bretton-Woods, zodat de dollar niet meer afhankelijk was van de goudvoorraad. Toeval? Ook vandaag staat het internationale monetaire systeem zwaar onder druk.

Naast De Bandt en Van Ypersele is Davignon dus mogelijk de geknipte persoon om landgenoten in contact te brengen met het WEF, temeer omdat hij over een eigen pagina beschikt met bijdragen op de webstek van het Forum. Zijn band met Kissinger, die nauw betrokken was bij de oprichting van het WEF, spreekt ook boekdelen. 

De vlucht vooruit: follow the money!

Het drietal De Bandt – Van Ypersele – Davignon behoort tot de absolute top van het Belgische establishment: De Bandt als aanbrenger van allerlei relevante informatie, vooral uit Vlaanderen, maar ook internationaal; Van Ypersele als voormalige kabinetschef des konings (en ook als informele ‘onderkoning’); Davignon als hèt kopstuk van het Belgische kapitalisme. Het is het kapitalisme van de Franstalige grootbourgeoisie, die vanaf de 19de eeuw fortuin maakte in Congo, en daarmee een grote financiële voorsprong behield op de Vlamingen. Dat is trouwens de reden waarom de Franstaligen steeds de lakens uitdeelden in België: follow the money!

Maar het geflirt met de Bilderbergers en het WEF doen vermoeden dat de top van de Franstalige elite de vlucht vooruit heeft genomen en dat ze geen heil meer ziet in het aftandse Belgische patriottisme. Veelbetekenend in dat opzicht was de verkoop van de Generale Maatschappij in 1998 aan het Franse Suez. Op dat ogenblik had de ‘Generale’ 1200 dochterondernemingen in heel Europa en was het net begonnen met het opkopen van bedrijven in China.

De Generale Maatschappij was tot op de laatste momenten van haar bestaan een macht met een enorme invloed in het Belgische koninkrijk. Het was hèt kroonjuweel van de Belgische economie, dè sterkhouder. En toch verkocht Davignon het aan het Franse Suez (ook het Nederlandse ABN-Amro was kandidaat, maar werd gezien als een ‘bedreiging’), dat de ‘Generale’ ontmantelde om er haar reusachtige schulden mee te delgen. Zelfs De Morgen schreef in die tijd: “Wanneer burggraaf Davignon volgende keer opstapt in een betoging voor het behoud van België kan hij op enig hoongelach rekenen.”

Vervagende grenzen: naar een mondiale economie

Een ander teken aan de wand was mogelijk ook een uitspraak van Etienne Davignon naar aanleiding van een vraaggesprek met Joost Ballegeer, auteur van ‘De Vlamingen. Een volk zonder bovenlaag’ uit 2005 (waaruit ik veel informatie putte voor deze artikelenreeks). Davignon zag in het feit dat de Franstaligen zich niet aanpassen in Vlaams-Brabant geen bedreiging voor het voortbestaan van België. Zijn argument luidde: “Kijkend naar de toekomst ziet men hoe grenzen in het internettijdperk toch zullen vervagen, wat de Vlamingen ook mogen ondernemen.” Deed hij die uitspraak enkel maar om de Vlamingen zand in de ogen te strooien, of meende hij werkelijk dat de grenzen zullen vervagen? De verkoop van de Generale Maatschappij en de definitieve integratie van een mondiale economie indachtig is het goed mogelijk dat Davignon het bestaan van België al langer een achterhaald idee vond. Goed ingeburgerd in de internationale elite heeft hij waarschijnlijk meer inzicht in wat de toekomst schaft dan Jan Modaal. Heeft er trouwens iemand nog gehoord van de Groep Coudenberg?

De kans is dus groot dat de top van het Belgische kapitalisme eieren voor haar geld koos. Meteen kan ook het fabeltje van het ‘communistische’ WEF naar de prullenmand. Want wie kan er oprecht beweren dat een Davignon en een Van Ypersele zouden meewerken aan een communistische nieuwe wereldorde, een orde die niemand wil, behalve dan wat restanten van een fossiel marxisme? De Great Reset heeft – ondanks de woke-ideologie waarmee Klaus Schwab en het WEF schermen – niets te maken met communisme, maar alles met een hernieuwing van het kapitalisme op mondiaal niveau. De topfiguren van het Belgische kapitalisme zijn enkel geïnteresseerd in de Great Reset omdat ze dan op de eerste rij zitten bij de start van de vierde industriële revolutie.

Politiek achter de schermen

Terwijl het klootjesvolk elkaar in de haren vliegt over hoofddoeken en andere rookgordijnen zorgt de elite er achter de schermen voor dat de gewenste politiek wordt gevoerd. Wij, brave burgers, mogen stemmen op wie we willen, als de kandidaten van de elite de sleutelposities maar bezetten. Politici en politieke partijen dienen slechts als stroman, de echte macht zien we niet, kennen we niet en kunnen we niet raken. Tenzij ze wordt ontbloot.

De Belgische elite mengt zich actief in de Belgische politiek, achter de schermen. Dat is bewezen. Is het dan zo ver gezocht dat ook de internationale elite zich mengt in bestuurlijke aangelegenheden? Of behoort men dan tot het kamp van de complotdenkers, de zogenaamde ‘wappies’? Het valt overigens op dat links, dat anders de mond vol heeft over ‘extreemrechtse’ complotten, de samenzwering van ‘s werelds machtigste kapitalisten zomaar aan zich voorbij laat gaan en vrijwel kritiekloos meegaat in het coronaverhaal. Controlled opposition?

Dan doet het Nederlandse Forum voor Democratie het toch beter: die achterhaalde niet alleen dat – net als in ons land – vooraanstaande politici nauw in contact staan met het WEF, maar dat er ook nog eens overeenkomsten mee gesloten zijn die ‘juridisch bindend’ zijn. Misschien een ideetje voor het Vlaams Belang?

SLOT

7 comments

 1. Prachtige artikel reeks.
  Het enige wat me verbaasd is dat u de link niet ziet tussen de macht achter de schermen en het communisme.

  Zowel het kapitalisme als het communisme streeft naar een monopolie positie.

  Ga zoeken naar de financiers van het communisme: Engels financieerde Marx, Engelse machtige kringen financieerden Lenin zijn terugkeer naar Rusland.

  Zoals elke politieke partij allemaal controlled opposition zijn, zo zijn dat ook de drie monotheistische godsdiensten.

  De centrale controle van de pyramide is volgens mij echt wel de kop van de slang. Een slangengebroed dat zich voedt door van anderen energie te stelen, een parasiet als het ware.

  Dit model zien we dan ook overal in onze maatschappij terug.

 2. overigens op dat links, dat anders de mond vol heeft over ‘extreemrechtse’ complotten, de samenzwering van ’s werelds machtigste kapitalisten zomaar aan zich voorbij laat gaan en vrijwel kritiekloos meegaat in het coronaverhaal. Controlled opposition? ” dit is mij ook opgevallen, gedurende de hele corona tijd ben ik op hun site regelmatig aan het zoeken naar enig geluid hieromtrent. Maar niks . wel reacties over patenten, en afrikaanse landen die geen vaccins hebben, en slachtoffers die in armoede terecht komen, maar in het ganse verhaal achter de plandemie hoor je niets !

  Bij het lezen van deze artikels voel ik veel triestigheid om hoe het op de wereld gesteld is door al die netwerken die in elkaar haken….. die zijn op die manier niet zomaar van de kaart te vegen. daar zijn grootscheepse acties voor nodig. Maar wie kan die uitvoeren? aangezien iedereen erbij betrokken is die macht heeft. Mij heeft het een gevoel van hopeloosheid. Het is niet het enige wat ik erover gelezen heb, maar nu het zo allemaal met naam en toenaam bij elkaar staat, krijgt het toch meer een aangezicht, wordt het reeëler. Al de oorlogen die er zo al geweest zijn komen uit zo samenbundelende machten , die door manipulaties sturen en anderen zogezegd de oorlog uitroepen…. stopt dit dan nooit?

  1. Dit stopt zeker wel: door wij die voor onszelf leren zorgen.
   Onze ontwikkeling op spiritueel (en dus emotioneel, sociaal, rationeel en zo voort) vlak, zal ervoor zorgen dat onze frequentie die we uitzenden onze omgeving mee op tilt.
   Het Licht wint altijd van Duister.

   Dat is nu net de truc, die via indoctrinatie wordt aan geleerd: angst voor de autoriteit.
   Wel lieve mensen, we zijn allemaal onze eigen autoriteit.
   Het is door de programmatie van regeltjes, vanaf de paplepel, dat we in een bepaald wereldbeeld moeten geloven om erbij te horen.

   Het is op deze manier dat de ‘elite’ al honderde jaren de maatschappij stuurt, met te pas en onpas wat traumatiserende gebeurtenissen, denk moord op JFK, aanslagen en de meer en meer brutale TV beelden.

   Het doel is om de verbinding met de Bron ongrijpbaar te maken, zodat de persoon open staat voor een externe autoriteit.

   Dus nee, het is eigenlijk niet zo slecht als het er uit ziet. Het is nu vlak voor het ochtendgloren, daarom dat het Duister er alles aan doet om alsnog de totale controle te bekomen maar ze weten maar al te goed dat weldra de zon zal op komen.

   Elke bewuste mens heeft een énorme impact, en laat u niets anders wijs maken.

 3. Top artikel alweer!
  Dus, als ik het goed begrijp, behoort ook onze ‘koningin’ tot het kliekje volks/landverraders?
  En de ‘koning’ zal dan ook wel dansen naar haar pijpen.
  Is dit een samenzwering of is dit geen samenzwering?
  Wappies krijgen altijd geiljk.

Comments are closed.