Marokkaanse veiligelander veroordeeld voor beschadigen bus plafond.

Een 22-jarige Marokkaan die eind april voor onrust zorgde op lijn 73, is door de rechtbank veroordeeld tot een week in de cel, zo bericht RTV Drenthe. De Marokkaanse asielzoeker zat met een vriend op de buslijn die van Ter Apel naar Emmer rijdt, en beide hadden geen geldig kaartje gekocht. Toen de toezichthouder hier iets over zei ontstond een ruzie. Hierbij moest de politie ingeschakeld worden om de 22-jarige op te pakken, nadat hij met zijn vuist het plafond van de bus had beschadigd.

Lijn 73 is al lange tijd onveilig vanwege de frequentie waarmee ‘’veiligelanders’’ uit Noord-Afrika voor incidenten zorgen. Reachtnieuws berichtte al eerder over incidenten en het gevoel van onveiligheid onder buschauffeurs. De veiligelanders weten dat ze kansloos zijn als het gaat om een asielaanvraag, maar ook dat ze moeilijk uitzetbaar zijn als ze zelf niet meewerken.

De Marokkaan in dit verhaal was overigens al eerder in aanraking gekomen met de wet. Zes weken nadat hij in Nederland aan was gekomen kreeg hij een taakstraf voor diefstal. Hij was nooit bij de zitting op komen dagen. Dit keer verweerde hij zich door te zeggen dat hij per ongeluk door het plafond van de bus heen had geslagen. De vernieling, en het bredere incident, had echter meerdere getuigen. De mannen in kwestie hadden volgens de aanklager de hele dag al voor problemen gezorgd, zoals het beledigen van de buschauffeur. De rechter verwierp het verweer van de verdachte dan ook, en koos voor een celstraf.

Een week in de cel zal waarschijnlijk weinig indruk maken. Er zal in de gevangenis meer te beleven zijn voor Marokkaanse raddraaiers dan in Ter Apel. Zo is er altijd wel iets bij te leren van medecriminelen. Uitzetting zou een veel betere straf zijn, maar hiervoor moeten er wel wat zaken veranderen in de landelijke politiek. Marokko is een veilig land, en Marokkanen kunnen niet zomaar asiel aanvragen in Europese landen. Voor zover Marokko onveilig is, komt dat voornamelijk door dezelfde ‘’jongeren’’ die nu Europese steden onveilig maken. Dat criminele types zoals deze 22-jarige massaal uitwijken naar Europa maakt Marokko alleen nog maar veiliger.

Ondertussen neemt onder buschauffeurs de frustratie toe. Chauffeurs op de buslijnen 73 en 72, alsook de speciale pendelbussen naar het AZC, komen regelmatig in aanraking met agressieve asielzoekers. Edwin Kuiper, van FNV Streekvervoer, zegt tegen de pers dat steeds meer chauffeurs overwegen om in de ziektewet te gaan, om zo de incidenten te ontlopen. Gesprekken tussen buschauffeurs en het kabinet leveren niets op, zeker niet op de korte termijn. Kuiper: ”Chauffeurs hebben het gevoel dat ze het de komende weken maar uit moeten zoeken. Als dit zo doorgaat en er geen extra maatregelen komen, dan ga ik buschauffeurs binnenkort adviseren om passagiers niet meer te laten betalen, om van het gedonder af te zijn”.