Blijvende overlast voor omwonenden en werkenden door ‘asielzoekers’ in Ter Apel

Na de zoveelste geweldsuitbarsting deze week door asielzoekers tegen toezichthouders luidden de buschauffeurs in het Groningse Ter Apel weer eens de noodklok. Dit meldt de regionale omroep RTV Noord in gesprekken met lokale buschauffeurs die de asielzoekers in de regio moeten vervoeren naar het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Ze hebben wederom met allerlei soorten van agressie te maken vanuit de kant van asielzoekers, die daarnaast met regelmaat regels overtreden, zoals het instappen in de bus zonder te betalen.

Voor de asielzoekers om vrij te kunnen reizen en bewegen in de regio is er een heel netwerk opgetuigd om het voor hen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo ook de pendeldienst tussen Emmen en Ter Apel, waar toezichthouders en beveiligers naast buschauffeurs werken en waarbij de lokale politie hen direct ondersteunend. Dit alles werd in het begin uit het budget van het ministerie van Veiligheid en Justitie gehaald, maar na bezuinigingen is de kostenpost deels terechtgekomen bij lokale en provinciale overheden.

De reactie op de geweldsuitbarstingen van de asielzoekers, de komt naast een ‘explosie’ van winkeldiefstallen in de regio, lijkt voor de lokale bestuurders en belangenverenigingen vooral te liggen bij het kostenplaatje voor het hele opvangproject. De landelijke overheid zou meer geld beschikbaar moeten blijven stellen om dit alles in goede banen te leiden en vooral om voor voldoende beveiligers te zorgen om iedereen te kunnen beschermen.

Het bewuste asielzoekerscentrum in Ter Apel is de grootste vaste opvanglocatie van Nederland. Het ligt in het noorden van het land, in het zuiden van de provincie Groningen en biedt plaats aan maximaal 2000 mensen. Het opvangcentrum bevindt zich op een kleine afstand van de omliggende dorpen en steden en is opgezet als een zelfstandige woonbuurt, waarbij de huisvesting gecombineerd wordt met faciliteiten en sociale voorzieningen.