Oostenrijk verbiedt symboliek Identitairen

Het bekende ‘lambda-symbool’ dat identitaire organisaties doorheen Europa voeren, is deze week bij wet door het Oostenrijkse parlement verboden. Achtergrond is de islamitische terreuraanslag van november 2020, waarbij een oud-syriëstrijder een vijftal mensen in de Oostenrijkse hoofdstad Wien vermoordde. Als reactie hierop is de symbolen-wetgeving aangepast en uitgebreid, zowel voor symboliek van islamitische organisaties, alsook voor de identitairen en andere patriottische organisaties.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer, van de christen-democratische ÖVP, sprak over ‘splitsing van de samenleving’ en organisaties die daarvoor verantwoordelijk zijn in de bredere aanpak tegen terrorisme. Om de identitairen op eenzelfde niveau te plaatsen als islamitische terroristen somden parlementariërs van het ÖVP acties van de ​Identitäre Bewegung op, zoals spandoeken op partijkantoren of het snelle acties met folders en toespraken in parlementaire gebouwen.

In het debat over de nieuwe wet kwam enkel tegenstand van de rechts-populistische partij FPÖ, die sprak in duidelijk taal van Gesinnungsterror, dus meningsterreur, men wijst erop dat de minister een campagne voert tegen politieke overtuigingen. Voorman Herbert Kickl van de FPÖ nam het op voor de partijen die het verdedigen van het eigen land als prioriteit nemen en noemde de identitairen en hun beweging een ‘patriottische NGO’.

In 2019 werd al een poging gedaan via het justitiële apparaat om de ​Identitäre Bewegung verboden te krijgen en haar voorman Martin Sellner in de cel te werpen. De verwijten van terrorisme bleken na een uitgebreid onderzoek zonder enige grondslag en de bewuste openbaar aanklager uit Graz werd toen door de Oostenrijkse justitie tot de orde geroepen.