Litouwen heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege ongewenste immigratie, zo schrijft Russia Today. De Litouwse regering zegt dat Wit-Rusland migranten inzet als wapen om de Europese Unie onder druk te zetten. Het Baltische land heeft al enige tijd te maken met een toenemende stroom mensen die via Wit-Rusland de grens over komen.

Litouwen is nu van plan een barrière te bouwen en het leger in te zetten in een poging om deze ongewenste migratie tegen te gaan. Dit grenshek moet de 680 kilometer lange grens tussen Litouwen en Wit-Rusland beschermen tegen ongewenste overschrijdingen. Ook wordt het Litouwse leger ingezet om patrouilles uit te voeren en migranten staande te houden. Ook is sinds begin deze maand de Europese grensbewakingsdienst Frontex actief in Litouwen.

De spanningen tussen de EU en Wit-Rusland zijn de afgelopen tijd hoog opgelopen. De EU steunt in woord en met sancties een groep Wit-Russische oppositieleden, en veel van deze gebruiken Litouwen als uitvalsbasis. De EU probeert zo te zorgen voor regimeverandering in wat in de liberale pers wel ”Europa’s laatste dictatuur” genoemd wordt. Voor Wit-Rusland is dit een uiterst ongewenste vorm van buitenlandse inmenging in interne aangelegenheden.

De Wit-Russische leider Loekashenko lijkt een nieuw wapen ontdekt te hebben in zijn geschillen met de Europese Unie: Migranten uit het Midden-Oosten. Nu gelooft de Litouwse overheid dat deze instroom onderdeel uitmaakt van een doelbewuste strategie om het land, en de EU, te straffen voor sancties en bemoeienis.

De Litouwse premier Ingrida Simonyte zegt tegen Reuters dat Wit-Rusland vluchten aanbiedt aan mensen in het Midden-Oosten. Simonyte: ‘’Er zijn reisbureaus voor directe vluchten tussen Minsk en bijvoorbeeld Baghdad, en bureaus in zowel Wit-Rusland als elders die ‘toeristen’ aantrekken’’. Bij enkele van deze ‘toeristen’ zijn door Litouwse autoriteiten documenten aangetroffen, waaruit blijkt dat hun reis een aanbieding was van Minsk. De migranten krijgen visums om naar Minsk te kunnen vliegen, en worden daar door autoriteiten begeleid naar de grens met Litouwen.

Loekashenko kondigde op 26 mei al aan dat zijn land geen migranten meer tegen zou houden die naar de EU willen, maar zijn huidige beleid gaat dus veel verder. Wit-Rusland zet nu niet-Europeanen in als drukmiddel tegen de rest van Europa. Litouwen ziet dit terecht als een daad van agressie, en neemt nu maatregelen om de eigen grenzen, en die van de Europese Unie te beschermen. De immigranten die via Wit-Rusland naar Litouwen komen worden daar op het moment opgevangen. Premier Simonyte zegt dat Litouwen zal proberen te voorkomen dat de migranten verder de EU in reizen.

Dit nieuwe beleid slaat een barst in het beeld van Wit-Rusland als een potentiële bondgenoot voor conservatief-rechts in West-Europa. Loekashenko schaart zich op deze manier in het gezelschap van landen als Turkije en Marokko, door Europese landen te chanteren met migratie.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

3 reacties op “Litouwen wil grenshek bouwen tegen asielinvasie”

  1. […] enkele weken nadat Wit-Rusland weigerde illegale migranten te stoppen die de grens met de Europese Unie overstaken, liet Litouwen weten dat men in een […]

  2. Asiel en illegale invasie is de ondergang van Europa en onze beschaving. De poco’s snappen het niet maar dit is het begin van WO 3. ‘Asielzoekers die hier als meeuwen op een stort komen zitten omdat dat makkelijker is dan thuis te vissen of de grond te verbouwen dienen systematisch te worden uitgewezen’. Dixit Louis Tobback (Humo)14/06/2018. Goed gezegd Louis. Waar wacht onze Belgo&Irakese CD&V kalief van asiel & kolonisatie op? Stuur die mensen (deserteurs) naar hun vaderland terug en wijs hen op hun burgerlijke en morele plicht en verantwoordelijkheid om bij te dragen, door arbeid, aan de ontwikkeling en welvaart van hun land en familie. Vraag niet wat België voor u kan doen, maar vraag wat u kunt doen voor uw geboorteland dat u in de steek liet?

  3. Klopt, dit zijn geen bondgenoten!

Trending

%d