OM in cassatie rechtszaak Raffie Chohan, ondersteuningsactie opgezet

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) is toch in cassatie gegaan in de rechtszaak tegen activiste Raffie Chohan. Dat houdt in dat het OM beroep heeft aangetekend bij de Hoge Raad (HR) tegen de uitspraak van de rechter, zodat de HR gaat bekijken of de wet op juiste wijze is toegepast, dit wordt beoordeeld en gaat terug naar het Gerechtshof die de beslissing zal meenemen in de uitspraak. Het gaat om de tweede tenlastelegging in de aanklacht, namelijk ‘groepsbelediging wegens godsdienst’, waarop het OM nu de rechtszaak verder zet. Chohan is ontdaan door de keuze van het OM en heeft een ondersteuningsactie opgezet om de verdere procesgang te financieren.

In april van dit jaar werd Raffie Chohan door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden volledig vrijgesproken van twee tenlasteleggingen, namelijk haatzaaien en groepsbelediging en leek dit hiermee het einde van het hele verhaal. Het OM heeft echter besloten om toch door te procederen en op de tweede tenlastelegging ‘groepsbelediging’ te proberen toch een veroordeling te krijgen. De rechtszaak loopt inmiddels al zes jaren en heeft van doen met een toespraak gehouden door Raffie Chohan bij een demonstratie van PEGIDA op oktober 2015.

De Nederlandse politicoloog Alfred Vierling, die deze zaak en de zaak tegen Geert Wilders aandachtig volgt, heeft op navraag van ReactNieuws wat achtergrond gegeven bij dergelijke opvallende keuzes van het OM; “…het is normaal voor het OM tot het einde door te procederen. Want de kosten van het OM zijn voor rekening van de belastingbetaler en de beklaagde moet het allemaal zelf betalen.”