Gisteren is men in Frankrijk voor de gemeenteraadsverkiezingen, met daarbij de burgemeestersposten, gaan stemmen. De uitbraak van het coronavirus heeft duidelijk sporen nagelaten in de Franse politiek, waardoor het democratisch proces grondig werd verstoord. Het aantal thuisblijvers overtreft die van de eerste ronde van 15 maart, en zelfs die van de tweede ronde in 2014, toen al een historisch diepterecord. Zij, die de stemplicht bij ons willen afschaffen, moeten hier eens grondig over nadenken.

In grote lijnen

De socialisten behouden Parijs en Rijsel, centrumrechts behoudt Nice, Toulouse en Limoges en de lijst van Macron, La République en marche(LREM), komt er niet aan te pas. De groenen profiteren daarvan en worden meester in Marseille, Bordeaux, Lyon, Straatsburg, Besançon en Tours. Maar de grootste prestatie komt uiteraard van Louis Aliot van het Rassemblement National, die de burgemeesterssjerp van Perpignan, een stad van 125.000 inwoners, mag omgorden.

Rassemblement National

Gemeenteraadsverkiezingen zijn voor het Rassemblement National altijd moeilijk geweest, en de verwachtingen waren dan ook niet hooggespannen. De partij van Marine Le Pen stond voor twee grote uitdagingen: het behouden van de steden die tijdens de vorige verkiezingen werden verworven en het binnenhalen van een stad met meer dan 100.000 inwoners. Ze zijn in hun opzet geslaagd en krijgen er zelfs twee burgemeesters bovenop.

“Le front républicain est mort” (Aliot)

Wie is Louis Aliot, de kersverse RN-burgemeester van Perpignan? Louis Aliot, werd op 4 september 1969 in Toulouse geboren, en was tot vorig jaar de levenspartner van Marine Le Pen. Sinds 1990 is hij lid van het FN (nu RN). Van 2014 tot 2017 was hij lid van het Europees Parlement, en momenteel zetelt hij als volksvertegenwoordiger voor het 2de kiesdistrict van Pyrénées-Orientales, in de Franse Assemblée nationale.

Net als in 2014 werd de voormalige compagnon van Marine Le Pen geconfronteerd met een verenigd ‘republikeins front’, gevormd door LREM en de groenen. Maar in tegenstelling tot de vorige verkiezingen kwam de sterkere opkomst van kiezers (een van de weinige uitzonderingen) aan de tweede ronde deze keer ten goede aan de RN-kandidaat, en niet aan zijn tegenstander.

Ludovic Pajot, burgemeester van Bruay-La-Buissière
Meer RN-verkozenen
Andere verrassing komt uit het noordelijke Bruay-La-Buissière, een gemeente van 22.000 inwoners in het voormalige mijnbekken in de regio Pas-de Calais. Ook daar slaagde de 26-jarige Ludovic Pajot (RN) erin om het ‘republikeins front’, dat door zijn tegenstrevers werd opgezet, een neus te zetten. Bij de parlementsverkiezingen van 18 juni 2017 werd Pajot verkozen in de Franse Assemblée, waarvan hij meteen de jongste verkozene werd.


Romain Lopez, burgemeester van Moissac
Dan hebben we nog die andere stad die door de RN veroverd werd, Moissac (Tarn-et-Garonne), waar Romain Lopez, de voormalige parlementaire attaché van Marion Maréchal de verkiezingen won. Zijn riante score in de eerste ronde, 47%, liet al weinig ruimte voor verrassingen. Romain Lopez, de kandidaat van het Rassemblement National en voormalig parlementair medewerker van Marion Maréchal, is op 31-jarige leeftijd de nieuwe burgemeester van Moissac geworden, in de Tarn-et-Garonne. Hij behaalde er gisteren een monsterscore van 62,45%, ongezien voor een RN-verkozenen in deze regio. In deze stad met 13.000 inwoners, half toeristisch, half agrarisch, werken veel seizoenarbeiders (voornamelijk Bulgaren) voor de lokale boeren. Vaak zijn er problemen met die arbeidsmigranten.

Het scheelde ook geen haar of Jean-Louis Meizonnet (RN)werd burgemeester van Vauvert in de Gard. De man kwam amper 155 stemmen te kort. Vermelden we nog dat Jacques Bompard, burgemeester van Orange en voorzitter van de nationalistische lijst, ‘Ligue du Sud’, zijn mandaat bevestigd zag. Voor de rest waren het alles behalve boeiende verkiezingen. Verkiezingen om zo snel mogelijk te vergeten.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Rassemblement National levert burgemeester in Perpignan”

  1. Rechtse Rakker

    Een dikke proficiat !

  2. Connard Rousseaux , caviar sossewieter met witte schoentjes uit Sinterklaas-Waas

    Spijtig, mateke !

Trending

%d