200 KVHV’ers vieren Uilenspiegelfeesten in Gravensteen Gent

Liefhebbers van traditionele studententradities waren dit weekeinde present in Gent.  In de grote zaal van het Gravensteen hielden zo’n 200 KVHV’ers en sympathisanten een geslaagde traditionele cantus, waarbij het studentikoze Vlaams meisjesminnend hart verwend werd met gezangen en gerstennat.  RechtsActueel was erbij.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Meer dan een halve eeuw geleden, op 16 november 1949, werd het Gravensteen te Gent bezet door studenten, om redenen die nog vele jaren diepgaand historisch onderzoek vergen – om maar te zeggen dat niemand het precies weet.  Het wapenfeit, waarbij de ‘pandoeren’ (agenten) waterspuiten inzetten om de burcht te ‘heroveren’ en de studenten antwoordden met appelen en graszoden, werd vereeuwigd in een lied van Eugène De Ridder en Armand Preud’homme, en zo opgenomen in de studentencodex. (lees hier meer over de geschiedenis ervan)

Die studentencodex is al vele decennia de Bijbel van het traditionele Vlaamse studentenleven in Vlaanderen, en tijdens de cantus mocht het KVHV terecht trots verkondigen dat daarvan intussen meer dan 500.000 exemplaren verkocht zijn.  Dat is immens.  En zo is dus ook de Slag om het Gravensteen opgenomen in het collectieve studentikoze geheugen van Vlaanderen.

De cantus verliep in stijl, gerstennat van Palm (weinig) en Rodenbach (veel) spoelde de kelen, bevriende clubs uit Duitsland, Oostenrijk en elders maakten hun opwachting.  De promomeisjes van RechtsActueel werden voor de gelegenheid door het KVHV aangesteld als ordedienst voor de ‘schachten’ – de eerstejaars.  Vooraan in de zaal werd aan de eretafel de Forza Flandria gerealiseerd door Francis van Den Eynde (Belfortploeg), Jan Jambon (N-VA), Bart Laeremans en Johan Deckmyn (Vlaams Belang) en zelfs iemand van CD&V.

(met dank aan Pieter-Paul Boon van KVHV-Gent voor de mooie foto’s!)

2 comments

Comments are closed.