We gaan er binnen vijf jaar allemaal aan, aldus Nederlandse klimaatactivisten

Het is geen grap, want op het twitteradres Extinction Rebellion (XR) is te zien dat men daar daadwerkelijk iedereen op het hart drukt dat we nog maar vijf jaar de tijd hebben om ‘te voorkomen dat de ergste gevolgen voor het klimaat onomkeerbaar worden.’ Het is krachttaal die dan weer doet verbazen dat deze activisten slechts sporadisch op het uiteinde van de snelweg in Den Haag gaan staan. Toch bevinden we ons volgens XR in een ‘klimaatcrisis’ en weet men dat er vreselijke gevolgen te wachten staan als we onze gedragingen niet beteren.  

Deze keuze voor vijf jaar, als krachtig streefgetal uitgekozen, blijkt niet helemaal uit de lucht te zijn gevallen. De bekende klimaatactiviste Greta Thunberg heeft een dergelijk getal ook al genoemd, ze verwees naar het werk van een wetenschapper met de woorden “Een klimaatwetenschapper waarschuwt dat klimaatverandering de gehele mensheid zal vernietigen, tenzij we stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen in vijf jaar.”  

Tot groot vermaak van veel kritische burgers – die vooral cynisch reageren op dergelijke alarmistische krachttaal – deed Thunberg haar bewering in 2018, exact vijf jaar eerder dan XR. De jonge vrouw uit Zweden zat er dus helemaal naast, want meer dan vijf jaar later en wereldwijd grof gebruik van fossiel brandstoffen, is de mensheid alleen maar gegroeid in aantal.  

Greta Thunberg op twitter in 2018

6 comments

  1. Deze tweet zegt wel niet dat de mensheid binnven 5 jaar is uitgeroeid als we niet stoppen met fossiele brandstoffen te gebruiken. Het zegt als we binnen 5 jaar niet stoppen wordt de mensheid uitgeroeid. Wanneer staat er niet bij. Het kan dus zijn als de aarde wordt opgeslorpt door de zon. Belet niet dat dit een ongewoon stom klimaat kutwijf is. In dit artikel van de VRT staat er zijn 3 gassen die impact hebben op klimaat: CO2, methaan en waterdamp. Waterdamp wordt buiten beschouwing gelaten omdat de impact van de mens op water in de atmosfeerbaar verwaarloosbaar is… Stel nu eens dat er een ander bron is die niet verwaarloosbaar is…?

  2. En ik lees zonet in de krant dat ‘onze’ Groen-covoorzitster Nadia Naji op vakantie trekt naar Washington. Dat zal toch zeker niet met een zeil/roeiboot of de waterfiets zijn. Hoeveel CO-2 helpt ze hiermee uit te stoten? Als het voor hun eigen vertier of profijt is komt het blijkbaar toch niet zo nauw met de klimaatopwarming.

  3. misschien zijn die klimaatfashisten binnen 5 jaar uitgeroeid of naar de psychiatrie . Dat zou al een hele verbetering voor de mensheid zijn .

Geef een reactie