Yannick Verdyck begrafenis

Erik Geenen in De Andere Krant; gerechtigheid voor Yannick!  

De vorig jaar in Merksem (Antwerpen) doodgeschoten Yannick Verdijck blijft de gemoederen bezighouden, vanwege het enorm machtsvertoon van de politie en de vele onduidelijkheden over de keuzes en het brute geweld. Zo schoten leden van een Waalse politie-eenheid hem met drie kogels in eigen huis dood. Tegenover de Nederlandse krant De Andere Krant laat vermogensbeheerder en goede vriend van Yannick, Erik Geenen, met stevige bewoordingen weten op zoek te zijn naar gerechtigheid. Tegen de stroom van leugens en desinformatie in herhaalt hij dat Yannick de regels van de staat nooit heeft overtreden. Het onderzoek naar de toedracht van zijn dood loopt overigens nog steeds.

Wat zich er eind september van het vorige jaar heeft afgespeeld bij de plotselinge inval in het huis Yannick heeft alles van een horrorverhaal; ontploffingen, Franse bevelen en meerdere geweerschoten. Erik Geenen beschrijft het zo;  

Er zouden vijf schoten zijn gelost, waarvan drie kogels Yannick troffen: twee in zijn borst en een in zijn buik. Ik weet ook dat ze hem daarna hebben laten doodbloeden, want zijn tijdstip van overlijden is vastgesteld op een uur na het schietincident, zonder dat er een ambulance is gebeld.  

Naast het onbegrip onder veel mensen over het extreme geweld, is het ook lastig te begrijpen waarom een goudverzamelaar, wapenverzamelaar en kritische burger zo scherp in de gaten wordt gehouden door de politionele diensten van België. Als deelverklaring voor deze harde aanpak en de keuze juist Waalse troepen in te zetten, ziet Geenen het volgende;  

Bovendien schijnt het anti-rechtse sentiment in Wallonië veel heviger te zijn dan in Vlaanderen. Anders gezegd: die zijn veel eerder bereid een vermeende activist hard aan te pakken.  

De familie heeft een procedure wegens doodslag opgestart doch dat zit vast zolang het onderzoek niet officieel afgerond wordt.

Geef een reactie