Martin Sellner door Weense rechter vrijgesproken van haatzaaien

Donderdag werd de Oostenrijkse, identitaire activist Martin Sellner vrijgesproken voor met vermeende misdrijf ‘haatzaaien’ (‘Verhetzung’) na een kort proces dat nog geen half uur duurde. Hij stond voor de Weense rechtbank terecht vanwege berichten op zijn Telegram-kanaal waarin hij zich kritisch uitte over het immigratiebeleid. Linkse journalisten waren vooral teleurgesteld, terwijl velen de vrijspraak als een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting zien. Sellner ondervond de vorige maand problemen om in Leuven bij de universiteit een lezing te houden, het was de rechter die moest ingrijpen om de vrijheid van meningsuiting te beschermen en de lezing doorgang te doen vinden.

In de rechtszaak richtte de officier van justitie zich op het vermeende haatzaaien tegen asielzoekers die de activist op het oog zou hebben, vanwege video’s en teksten van steekpartijen en andere gewelddadigheden begaan door asielzoekers. Sellner gaf als weerwoord dat hij enkel op de gevaren van de asielzoekerscentra doelde en niet individuele gevallen voor ogen had. De rechter ging hierin mee.

Martin Sellner liet in reactie op de uitspraak het volgende weten:

“Door het verdere uitrekken van de zogenaamde ‘haatzaaiparagrafen’ wordt de kritiek op de gevolgen van de massale instroom toenemend gecriminaliseerd. Desalniettemin is deze uitspraak een belangrijke overwinning voor de meningsvrijheid.”

2 comments

  1. Dat zou er nog maar aan mankeren !

Comments are closed.