#PS2023 Kiezer stuurt boodschap naar Den Haag, BBB wordt landelijk grootste partij

Het snoeiharde anti-boerenbeleid van de regering Rutte 4 is gisteren door de kiezer keihard afgestraft bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten, daar is de BoerBurgerBeweging (BBB) met afstand de grootste partij van Nederland geworden. De partij wint in bijna alle provincies en moet enkel in Utrecht GroenLinks voor zich laten. Een gevolg is dat door deze grote overwinning de BBB in de Eerste Kamer maar liefst zestien senatoren krijgt, zes meer dan de grootste regeringspartij VVD. De opkomst was dit jaar met 57,7 procent iets beter dan vier jaar geleden.

De BBB deed mee met een duidelijke boodschap en wierp zich op als ‘de stem van en voor het platteland’, maar heeft het op veel plekken in de stedelijke gebieden ook uitstekend gedaan en blijkt onder brede lagen van de samenleving steun te hebben. Het boegbeeld van de partij, Tweede Kamerlid Caroline van der Plas, was zeer tevreden en sprak over een ‘ongelofelijke overwinning voor ons’ en van een klap richting de huidige coalitie.

Het draagvlak voor de regeringspartijen neemt duidelijk af, al deze partijen raken door het hele land zetels kwijt, met name wat betreft de Eerste Kamer zal dat hard aankomen. Daar willen de regeringspartijen de komende tijd er wat wetten doorheen loodsen en dat kan nu weleens heel erg moeilijk gaan worden. Samen komen de vier partijen van Rutte 4 ( VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie) op slechts 23 senatoren, van de 75 die er in totaal zetelen.

Zuur zijn zeker ook de druiven voor het Forum voor Democratie: de nationalistische partij was vier jaar terug de uitgesproken winnaar, maar raakt nu het grootste gedeelte van de zetels weer kwijt en haalt overal slechts een zetel of twee.

De twee populistische partijen JA21 en de PVV halen overal een behoorlijk aantal stemmen binnen en zullen in de Eerste Kamer met respectievelijk 3 en 4 senatoren zetelen.

7 comments

 1. Het is nu wachten op het Meloni-effect of het Meloni-syndroom 🙂

 2. BBB lijkt handig gebruik te maken van het werkloze CDA-kader

 3. GL en PVDA staan al te trappelenom het kabinet te vervoegen. Buiten het stikstof debat, volgt BBB grotendeels het kabinet Rutte

 4. Tja, Carolien van der Plas was CDA en is nog steeds CDA.
  Dat is terug te vinden in haar stemgedrag in de tweede kamer waar ze inderdaad voor 99% met het kartelprogramma mee stemde.
  Om het eenvoudig te zeggen gecontroleerde oppositie.
  De boeren zullen nog terug komen op hun keuze voor van der Plas ben Ik bang voor

 5. Zoals reeds op voorhand beklemtoond, zijn er ernstige bedenkingen bij de partij BBB. Deze partij met Caroline van der Plas gaat mee in de meeste narratieven van de Schwab regering in Den Haag. Zoals daar zijn de dreiging van te hoge CO-2 waarden, de oorlogshitserij rond Oekraine en het grote schandaal van de corona-dictatuur en de daaruit volgende oversterfte.

  We moeten vrezen dat we in NL ook een scenario tegemoet gaan, zoals met Georgia Meloni in Italie, die ook aanschurkt tegen de dictaten van het WEF.

  We moeten het Forum voor Democratie verder steunen, waarvan Marcel de Graaff in “NineforNews” van 12.01.23 al het accent legde op het aspect van “gecontroleerde oppositie”.

  Overigens is het het FvD dat complexloos voor een hereniging van Vlaanderen en Nederland opkomt. In Vlaanderen is ook al een afdeling van het FvD opgericht; maar het zou fout zijn onze krachten te verdelen door hier mee te doen met verkiezingen!

  Hoofdthema moet zijn in NL en VL de absolute strijd voor vrijheid en het afbouwen van de dictatoriale politiek in Nederland en Belgie.

  Jos Wouters

 6. Wacht maar tot jullie gaan doorhebben dat BBB gewoon een partijtje is dat braaf zal meedoen LOL

Comments are closed.