Partijchef Sigrid Kaag van D’66 wil oppositiegeluiden actiever bestrijden

Afgelopen weekeinde sprak partijchef Sigrid Kaag op de nieuwjaarsbijeenkomst van de links-liberale partij D’66 een toespraak uit waarin ze de wens deelde om de groeiende oppositie tegen het regeringsbeleid in Nederland verder de mond te snoeren. In de woorden van Kaag: “Rechts-extremisten en complot-populisten bedreigen de democratie…”. Deze uitspraak en soortgelijke verzinsels konden op hoongelach rekenen van kritische burgers op de sociale media, maar zullen omgezet worden in concrete maatregelen. Zo ondersteunt D’66 een nieuwe wet die het makkelijker maakt politieke partijen te verbieden.

Het merendeel van de toespraak ging niet om beleid van de regering, de portefeuille of verwezenlijkingen van Sigrid Kaag zelf, op het moment Minister van Financiën, maar over de vermeende bedreigingen die onze democratie in het vizier hebben. Die komen volgens de D’66-leider van nogal wat kanten, bijvoorbeeld van de sociale media die het debat vergiftigen en politici die hun achterbannen met leugens ophitsen.  

Wie voorbij de krachttermen en de verzinsels kijkt, ziet een bureaucraat die een ingezet beleid wil verderzetten. Kaag spreekt ervan dat we geen keuze hebben, in 2023 verder moeten komen en dat stilstand geen optie is. Dat laat weinig ruimte over aan ideeën die een ander kant op zouden willen. Maar wat zijn dan de specifieke beleidskeuzes die geen kritische bevraging kunnen verdragen?

Slechts drie worden er genoemd; de stikstofuitstoot halveren, energieonafhankelijk worden en investeren in het onderwijs. Dit zijn dan de drie stokpaardjes waarmee de partij zichzelf op de kaart zet en een korte blik op het partijprogram geeft inzicht in wat dit nu specifiek voor het land betekent.

Inzake de stikstofuitstoot is de partij al een tijdje duidelijk, men grijpt dit aan om de landbouw in te krimpen ten voordele van nieuwe woningbouw. De energieparagraaf van de partij richt erop dat mensen en bedrijven zelf schone energie kunnen opwekken, dus zon- en windenergie en batterijen om stroom grootschalig op te slaan. Kolencentrales worden op termijn gesloten.

Het investeren in het onderwijs is een slagzin uit al een aantal partijcampagnes van D’66. Uit het laatste partijprogramma komt enkel naar voren dat men er een flinke smak geld tegenaan wil gooien en bestaande structuren zoveel mogelijk wil wegwerken, want ‘vrij zijn begint met onderwijs’ volgens D’66.

One comment

Comments are closed.