Fenomeen Jordan Peterson komt naar Antwerpen

De Canadese psychologieprofessor Jordan Peterson, met meer dan 5 miljoen volgers op Youtube één van dé fenomenen in het publieke debat van de voorbije jaren, komt eindelijk na een lange coronapauze naar Europa, en zowaar naar Antwerpen. Op 26 september houdt hij een lang verwachte lezing in de Stadsschouwburg.

De aanleiding voor het bezoek is nog steeds het verschijnen van Petersons tweede boek in 2021, ‘Beyond Order’ – intussen vertaald als ‘de orde voorbij’. Maar het is bekend dat Peterson elke voordracht ziet als een aparte oefening in redeneren, en dus nooit twee keer exact dezelfde voordracht houdt; het is dus afwachten hoe deze lezing eruit zal zien.

Peterson is geenszins een rechtse nationalist, maar wel een radicaal intellectuele denker die daardoor frontaal in aanvaring komt met alle heilige huisjes van links, woke en een doorgeslagen feminisme. Geleidelijk aan is Peterson zo een verdediger geworden van traditionele masculiene waarden als competitiviteit, ambitie en kracht tegenover een links feminisme dat al die waarden ten onrechte zwart maakt – en zelfs met vreselijke gevolgen ontzegt aan jongens.

Peterson opent zo geregeld nieuwe intellectuele vensters om naar de werkelijkheid te kijken. In één van zijn recente podcasts ontwikkelt hij zo samen met een gast een nieuwe visie op de ‘mass shooters’, de massaschutters, die recent weer zovele doden maakten in de VS. Het probleem, zo poneert hij, heeft niet zozeer te maken met videogames, met teveel wapens in omloop of een verziekt politiek klimaat: in dat geval, zo stelt hij, zouden ook meisjes tot massaschieten overgaan – wat ze dus niet doen. Er is echter 1 constante bij alle mannelijke schutters sinds 2000: er is geen vaderfiguur in hun leven. En waar vrouwen gemiddeld vaker de neiging hebben om meegaand te zijn in de opvoeding van hun kinderen, hebben zij dus een man gemist die doorgaans geneigd is grenzen te stellen én te handhaven in de opvoeding, en geneigd is hen wat onder druk te zetten om beter te presteren. Die grenzen-loosheid kan (mee) leiden tot isolement, onvrede, verbittering, wraakfantasieën en uiteindelijk ‘zelfmoord via mass shooting’. De cirkel kan doorbroken worden als vooral mannelijke rolmodellen jonge jongens tonen hoe verbittering kan omgezet worden in positieve energie om iets na te streven. Alweer een zeer straf inzicht om over na te denken…

Avoiding School Shootings: https://open.spotify.com/episode/6mOOQsMCine4c6Y9aNiIct

Voor meer informatie over Jordan Peterson, lees ons artikel: