Internetaanbieders censureren zes ‘Russische’ nieuwsmedia

Maar liefst zes – door Rusland financieel ondersteunde – nieuwsvoorzieningen op het internet worden geblokkeerd door Nederlandse internetbieders. Dat is deze week duidelijk geworden toen de grote aanbieders zich hierover in de pers uitlieten. Ze hebben een lijst gekregen van de Autoriteit Consument & Markt, een toezichthouder die valt onder het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met zes journalistieke websteks die nu door de kanalen van de censuur worden tegengehouden. De reden dat men hiertoe is overgegaan is vanwege de sancties tegen Rusland, die door de Europese Commissie zijn opgelegd en worden doorgevoerd in alle lidstaten. 

Hoewel de grote internetaanbieders wel tegenstribbelen en spreken over fundamentele bezwaren tegen het blokkeren van websteks en dat ze zichzelf zien als neutraal en niet willen bepalen wat goed en slecht is, gaan ze wel overstag en willen zo snel mogelijk organiseren dat de blokkades ook werken. Vanuit het Ministerie van Economische Zaken werd direct duidelijk gemaakt, dat als internetaanbieders geen gehoor geven aan de blokkade, ze een strafbaar feit plegen en het Openbaar Ministerie daarop zal handhaven.

Verboden websteks per maart 2022 – Bron ACM

De internetaanbieders lopen hiermee iets achter bij de grote technologiebedrijven als Google, Facebook, Twitter en YouTube, die eerder al besloten om de nieuwskanalen van RT en Sputnik te censureren, de bewuste mediabedrijven die de Europese Commissie een doorn in het oog zijn.   

Er is voor deze opmerkelijke stap gekozen vanwege de wensen van de Europese Commissie. Ursula von der Leyen, de baas van de instantie, liet weten deze media te censureren omdat ze hun positie zouden gebruiken voor ‘leugens om Poetins oorlog te rechtvaardigen’. Ook zouden ze ‘giftige en schadelijke desinformatie’ in de EU-landen verspreiden.

3 comments

  1. Tijd dat, als Poetin klaar is in Oekraïne, hij ook hier orde op zaken komt stellen. De wereld is door en door verrot. De bezem moet hoognodig door.

Comments are closed.