België en de Great Reset (2) – De Belgische Young Global Leaders van het WEF

In de eerste aflevering in de reeks over België en de Great Reset bespraken we de betrokkenheid van Alexander De Croo in het Wereld Economisch Forum (WEF). Er zijn evenwel nog andere landgenoten die banden hebben met deze eliteclub.

Eerst en vooral is er koningin Mathilde, die werd opgenomen als lid van de Young Global Leaders (YGL) in 2007. Mathilde liet er geen gras over groeien en nam in datzelfde jaar meteen deel aan het Global Leadership and Public Policy Program, een cursus die wordt georganiseerd door de Harvard Business School. Dit instituut werkt actief mee aan de programma’s van het WEF. Zoals we nog zullen zien, loopt Harvard als een rode draad doorheen de geschiedenis van het WEF. Het feit dat genomineerden voor de YGL peperdure cursussen moeten volgen wijst erop dat het WEF het ernstig meent. Sinds 2010 is koningin Mathilde ook erelid van de bestuursraad van de Schwab Foundation for Social Entrepreneurship, dat voorgezeten wordt door de vrouw van Klaus Schwab, Hilde Stoll.

Even een kleine toekomstvoorspelling: de toekomstige koningin van België, prinses Elisabeth, heeft het gewenste profiel om in aanmerking te komen voor de YGL. Ze ziet er goed uit en is bezorgd over het klimaat. Ze begeleidt haar moeder op humanitaire uitstapjes. Haar imago wordt nu al zorgvuldig gepolijst door de propagandadienst van het Paleis. Wedden dat ze binnen enkele jaren de rangen van het WEF vervoegt? 

Vincent Van Quickenborne: dissidenten vervolgen

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) werd YGL in 2010. Voordien nam hij al deel aan door het WEF georganiseerde gespreksrondes met bedrijfsleiders en politici tijdens de Summer Davos -bijeenkomsten in Tianjin (2208) en Dalian (2009) in China. Het WEF selecteerde hem voor de YGL onder meer omwille van zijn inzet om België en Belgische bedrijven te promoten in het buitenland, waaronder China. Vandaag voert hij als minister van Justitie de globalistische agenda van het WEF uit door nationalisten en andere dissidenten te vervolgen (Voorpost, de kwestie van de hoofddoeken bij Moeders voor Moeders). In een volgende aflevering komen we nog op hem terug.

Nathalie van Ypersele de Strihou: multiculturele dialoog

Minder bekend bij het grote publiek is Nathalie van Ypersele de Strihou. Haar vader doet misschien wel een belletje rinkelen: Jacques van Ypersele de Strihou, kabinetschef onder de koningen Boudewijn en Albert II. Net als Q kwam Nathalie van Ypersele bij de YGL terecht in 2010. Bij die gelegenheid kirde ze: “Het is echt opwindend om bij te kunnen dragen aan een multiculturele dialoog”. Ook zij volgde een opleiding in Global Leadership and Public Policy aan Harvard. Bovendien had zij in 2008-2009 al een opleiding genoten bij INSEAD: Coaching and Consulting for Change. INSEAD werd opgericht door Georges Doriot, een Franse Amerikaan die hoogleraar was aan de Harvard Business School. Op de webstek van INSEAD staat vermeldt dat ze daar veel belang hechten aan Equity, Diversity and Inclusion (rechtvaardigheid, diversiteit en inclusie). INSEAD is dan ook nauw gelieerd aan het WEF.

Beroepshalve werkte Nathalie van Ypersele van 1997 tot 2011 bij de Roularta Media Group, waar zij op één jaar na altijd deel uitmaakte van de redactie van Trends-Tendances, waarvan het laatste half jaar als hoofdredactrice. Momenteel werkt ze bij Solvay als General Manager Communication en Chief Diversity, Equity and Inclusion (waar heeft een bedrijf dat in godsnaam voor nodig?). Je verwacht het niet, maar ook Solvay staat op de ledenlijst van het WEF. De chemiereus is al lang een sterkhouder van het Belgische establishment en een echt francofoon bastion.

Dries Buytaert: op eigen kracht

Ook niet zo bekend bij het grote publiek is Dries Buytaert, die lid werd van de YGL in 2013. Softwareontwikkelaar Buytaert is de bedenker van Drupal, een systeem om websites en weblogs te beheren. In 2007 was hij medeoprichter van Acquia, een IT-bedrijf dat met Drupal werkt. Acquia veroverde snel een plaats op de markt als één van de snelst groeiende softwarebedrijven in Amerika, en dat bleef niet onopgemerkt. In 2008 nam het Amerikaanse zakenblad Businessweek (uitgegeven door Bloomberg, vooral bekend voor het verstrekken van financieel-economisch nieuws en WEF-lid) hem op in de lijst van Young Entrepreneurs of Tech. In dat zelfde jaar benoemde het Massachusetts Institute of Technology (MIT, gelieerd aan het WEF) Buytaert in haar tijdschrift Technology Review tot één van de top 35 vernieuwers in de wereld jonger dan 35 jaar. In 2012 bekroonde Ernst & Young (of kortweg: EY), een multinationale financiële dienstverlener, hem tot Entrepreneur of the Year in de Amerikaanse regio New England. De slogan van EY, Builders of a better working world, doet al vermoeden dat ook deze firma iets te maken heeft met het WEF, en jawel hoor: ook EY prijkt op de lijst van WEF- ‘partners’.

Met Acquia voorzag Buytaert in 2009 het Witte Huis (toen onder Obama) van een vernieuwde versie van Whitehouse.gov, de officiële website. Ook de universiteit van Harvard gebruikt Drupal voor haar website. Met zulk een CV is het niet te verwonderen dat Buytaert het tot YGL schopte.

Dries Buytaert lijkt de enige in het Belgische gezelschap die het op eigen kracht tot YGL schopte. Zowel koningin Mathilde, Vincent Van Quickenborne, Nathalie van Ypersele en Alexander De Croo hebben banden met de politieke wereld of met de monarchie. In een volgende aflevering over België en de Great Reset gaan we daar verder op in.

Morgen in deel 3: ‘Met de steun van de Belgische machtselite’