Dat Jacob Zuma de corruptste president is geweest die de republiek sinds de machtswissel van april 1994 heeft ondergaan, zal wel door geen van de 50 miljoen Zuid-Afrikaners in twijfel worden getrokken óf hij zou tot die nieuwe elite moeten behoren die  zich aan de door hem aangeboorde bronnen rijk hebben mogen graaien. De rechters die de 72 aanklachten te behandelen krijgen, hebben daar echter meer dan hun handen mee vol, want Zoemie, zoals de man wel eens door het plebs wordt genoemd, blijkt een glibberige aal te zijn als ’t erop aankomt een proces te rekken om toch maar buiten de gevangenismuren te kunnen blijven. Het proces-Zuma heeft stilaan veel weg van zo’n Vlaams familiefeuilleton dat al jaren lang over elke jaarwisseling heen wordt gerekt. Heel onlangs – 29 oktober – viel mijn oog nog op een krantekop, in mooi Afrikaans, die ik u niet wil onthouden: “Nuwe jakkalsdraai in Zuma-saak”. Als u dan gaat denken aan onze eigen Vos Reinaert, dan bent u volledig mee.

Veelpleger Zuma heeft nu weer beroep aangetekend omdat zijn aanzoek om advocaat Billy Downer van de tegenpartij te wraken, is afgewezen. Het gaat dan om de zaak waarin de Franse wapenfabrikant Thales en de oud-president worden beschuldigd van o.m. bedrog, corruptie en rampokkery.  Dat laatste wordt bij ons zwendel of oplichting genoemd, maar zo’n potje rampokkery oogt toch een stuk onschuldiger, toch zeker als het een gewezen president aangewreven wordt? Dat vindt gladde Zuma dus ook en daarom beschuldigt hij Downer van gebrek aan onpartijdigheid en objectiviteit en kan hij zeker niet als hoofdaanklager in de zaak geduld worden, meent de Zuma-stigting die op een ferme achterban kan bogen. Niettemin heeft rechter Piet Koen alle bezwaren als volkomen ongegrond naar de prullemand verwezen, met het zoveelste beroep van Zuma als stilaan bijna onvermijdelijk gevolg.

En ja hoor, Meneer de ex-President heeft het weer eens voor mekaar gekregen dat deze zaak het jaar 2021 voorbij, wordt verschoven naar de maand april in het nieuwe jaar 2022. Een lezer vraagt zich in een korte reactie op het nieuws wel af hoe Zuma al die kosten kan blijven betalen. Hij moet dan toch heel veel geld hebben, schrijft die lezer nuchter. Juist en de vraag waar die arme achtervolgde man dat geld wel vandaan zou kunnen hebben, valt tussen de plooien van die processen die nog… moeten komen.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “Zuid-Afrika: gladde oud-president Zuma slibbert jaar uit”

  1. […] gehouden. En wat heeft Monica onder dat vergrootglas gezien? Wellicht herinnert de lezer zich nog het vernietigende oordeel dat in het verleden op deze webstek is geveld over het bewind van Jacob Zuma, waarin de […]

Trending

%d bloggers liken dit: