Forum voor Democratie verliest rechtszaak tegen YouTube over COVID-19

Het platform voor video’s, YouTube, onderdeel van mediagigant Google, mocht een tweetal filmpjes weghalen van de Nederlandse politiek partij Forum voor Democratie, waarin de voorman van de partij Thierry Baudet in zware bewoordingen over de gevolgen van de coronacrisis spreekt. De video’s hoeven niet terug op de webstek van YouTube te worden gezet, dat heeft deze week  de rechter in Amsterdam bepaald. Daarmee plaatst de rechter de wensen van een mondiale onderneming boven de uitingsmogelijkheden van Nederlandse volksvertegenwoordigers, die de voorkeuren van het bedrijf zullen moeten volgen willen ze daar hun video’s plaatsen.

Politiek voorman Thierry Baudet bekritiseert in een tweetal filmpjes het coronabeleid van het liberale regime en uit kritiek op  de lockdown, mondkapjes en de anderhalvemeterregel. Dat mag niet van YouTube, men verwijdert namelijk alles wat ‘in strijd is met de medische informatie over COVID-19 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of lokale gezondheidsautoriteiten.’ Alles wat hiervan afwijkt is volgens YouTube ‘misleidende medische informatie’ en mag niet op het platform.

Het FvD heeft in de rechtszaak beargumenteerd dat het verwijderen van video’s ‘een ontoelaatbare inmenging in de uitingsvrijheid van FvD c.s. teweegbrengt’ en dat het geen informatie bevat  ‘die kan leiden tot aanzienlijk risico op ernstige schade’. De rechter ging echter in zijn uitspraak helemaal mee in het pleidooi van de mediagigant om zelf te bepalen dat  ‘Google heeft terecht aangevoerd dat dat dit een te vergaande doorkruising van haar eigendomsrecht, vrijheid van onderneming, beleidsvorming en bedrijfsprocessen zou zijn.