EU belooft steun aan Oekraïne tegen vermeende dreiging vanuit Rusland

Bij monde van de hoge vertegenwoordiger voor buitenlands beleid, Josep Borrell, heeft de Europese Unie (EU) deze week laten weten ‘onwrikbare steun’ te geven vanwege de vermeende bedreiging van ‘de soevereiniteit en territoriale onschendbaarheid’ van Oekraïne. De EU ziet in de troepenbewegingen van het Russisch leger in het eigen land een mogelijke dreiging voor de veiligheid van Oekraïne. Het land verkeert zelf nog altijd in een halve burgeroorlog, ondanks de afgesproken wapenstilstand in 2015, met elke dag talloze beschietingen en explosies. Vanuit de EU wordt de schuld van de onrust consequent neergelegd bij de separatisten in het oosten van het land.

Afgelopen week werd duidelijk dat er vanuit Oekraïne een mobilisatie richting het oostelijk front in gang is gezet. Ook is er vanuit het land de terugkerende wens om steun vanuit de Verenigde Staten van Amerika (VSA) te ontvangen en vergaande ondersteuning van de NAVO. Hierbij lijkt dan ook de EU een rol te willen spelen, die eenzijdig alle schuld voor de ontstane situatie bij Rusland en de separatisten neerlegt en de eigen onderbouwing van ‘nooit meer oorlog’ voor Europese samenwerking lijkt te zijn vergeten.

Met de nieuwe, assertievere Amerikaanse regering van Joe Biden, lijkt Oekraïne kansen te zien om met geweld de twee dissidente regio’s Donetsk en Loegansk weer bij de natie te voegen. Tijdens de volgende ontmoeting van EU-ministers van Buitenlandse Zaken op 19 april zal het conflict verder worden besproken.

One comment

  1. In 1939 heeft Engeland Duitsland de oorlog verklaard, wegens de kwestie Dantzig en de corridor, met alle gevolgen vandien. Heeft de Europese ploutocratie de ambitie om op haar beurt een nieuwe WO te beginnen door een gewapend conflict uit te lokken met Rusland? Zo ja, dan moeten de Europeanen die EU criminelen preventief arresteren om de vrede te vrijwaren.

Comments are closed.