#TK21: Met bijna alle stemmen binnen; D’66 zakt drie zetels, FvD krijgt er een bij

Inmiddels zijn bijna alle stemmen geteld van de landelijke verkiezingen voor de Nederlandse Tweede Kamer. Doordat de verkiezingen over drie dagen waren verspreid en er per briefpost werd gestemd, duurde dit alles langer dan bij voorgaande stemmingen het geval was. Inmiddels is duidelijk dat sinds onze eerdere berichtgeving enkele verschuivingen plaats hebben gevonden, zo komt D’66 op 23 zetels terecht, wat een winst is van vier zetels en het Forum voor Democratie (FvD) maar liefst een winst van 6 zetels pakt om op 8 terecht te komen. De opkomst ligt met 79 procent lager dan in 2017 toen 81,4 procent van de kiezers de moeite nam om een stem uit te brengen.   

Het eindresultaat maakt dat de kloof tussen de grootste partij van het land en nummer twee, de VVD en D’66, groter is dan eerder was ingeschat, op maar liefst 12 zetels. Toch werd direct duidelijk dat de VVD deze partij als een geschikte partner ziet, al snel zijn Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) aangesteld als verkenners, met als doel om al voor de zomer een nieuw kabinet in elkaar te zetten. Rechtse oppositiepartijen als de PVV en FvD spraken wel de hoop uit om over een rechtse regering met de VVD te praten, maar daar kwam geen reactie op, met name huidig Minister-president Mark Rutte kan het bijzonder goed vinden met diverse D’66’ers.

4 comments

  1. Ik zag op tv een interview met de leider van JA21. Dhr Erdmans (?) Deze lijst is een afscheuring van FVD. Ik heb hele gesprek nu niet helemaal gehoord maar toch dit: Hijzelf en Thierry Baudet kunnen door dezelfde deur, en dat stemt toch hoopvol. Ga er samen tegenaan Hollandse vrienden samen met Dhr Wilders.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.