Hoge Raad stelt uitspraak in zaak tegen blokkeerfriezen uit

Er komt voorlopig nog geen uitspraak in de zaak de voor ligt bij de Nederlandse Hoge Raad, deze zaak is aangespannen door de personen die een anti-Zwart Piet manifestatie van KOZP-activisten in november 2017 op de snelweg vanuit Amsterdam naar Friesland blokkeerden. Dat meldt Omroep Friesland deze week, de uitspraak zou dinsdag 1 december vallen, maar is nu opgeschoven naar een nog nader te bepalen moment. De zes Friezen die een taakstraf hebben ontvangen, wat in hoger beroep is bevestigd, zijn het hier niet mee eens en proberen alsnog bij de Hoge Raad de straf van de baan te krijgen.

Een deel van de 15 blokkeerfriezen heeft de straf die door het Gerechtshof is uitgesproken geaccepteerd, maar een zestal onder hen besloot door te procederen tot aan de Hoge Raad. De advocaat-generaal heeft op 13 oktober het advies gegeven aan de Hoge Raad om de taakstraffen in stand te houden. De Hoge Raad is de hoogste rechtsprekend instantie in Nederland.

In november van 2017 vertrokken drie bussen vanuit Rotterdam en Amsterdam gevuld met extremistische activisten naar Dokkum om daar te gaan demonstreren tegen Zwarte Piet. Dit zagen veel Friezen als een gevaar voor de veiligheid van hun kinderen, met name vanwege de talloze bedreigingen en intimidaties die vanuit deze groep te horen waren. De drie bussen werden op de snelweg geblokkeerd en moesten daarop huiswaarts keren.

ReactNieuws