Dramatische leegloop bij FvD, vuilspuiterij over en weer

De interne ruzie binnen de Nederlandse oppositiepartij Forum voor Democratie (FvD) heeft inmiddels geleid tot een publieke confrontatie tussen vooraanstaande partijleden, met als gevolg dat meerdere kopstukken uit de partij zijn gestapt of hun positie op de TK-kandidatenlijst hebben opgegeven. De onenigheid liep hoog op over het wel of niet uit de partij zetten van bepaalde leden vanwege ‘racistische en antisemitische berichten’ ergens op de sociale media, dit alles ontaarde begin van deze week in grove verwijten en moddergooien. Thierry Baudet tracht op het moment zijn positie binnen de partij te redden en meerdere personen van vooral de ‘liberale’ vleugel hebben inmiddels de partij de rug toegekeerd.

Enkele lichtgewichten op de TK-kandidatenlijst, zoals Eva Vlaardingerbroek en Nicki Verweij (plaats 5 en 3) zien af van hun plek, evenals partijhopper Joost Eerdmans (plaats 4), maar ook oudgediende van de partij Theo Hiddema. (plaats 2) De laatste heeft er gewoonweg geen zin meer in, de eerste drie verwijten Baudet niet voldoende te hebben ingegrepen tegen extremistische opvattingen binnen de partij. Een groot aantal van de vooraanstaande partijleden heeft ook het lidmaatschap van het FvD opgezegd.

Het gevolg van de interne strubbelingen is dat het Forum voor Democratie een rampzalige duikvlucht maakt in de peilingen voor de aankomende Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021. De partij daalt naar nog maar 3 zetels. Al zal men eerst nog de crisis moeten bezweren, alvorens te bekijken of men überhaupt een kandidatenlijst kan vullen met geschikte mensen.

One comment

  1. Het is heel jammer dat dit allemaal zo gelopen is. Persoonlijk heb ik nooit met hem samengewerkt, maar ik had wel de indruk dat hij een groot talent is met vele kwaliteiten. Thierry had beter door kunnen gaan met serieuze boeken schrijven dan in die slangenkuil van de politiek te kruipen want dan wordt je ongetwijfeld gebeten. En dat is jammer, want er gaat in Nederland nu een groot talent verloren.

Comments are closed.