De Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikte een Deens-Amerikaanse spionagesamenwerking om ministeries en particuliere bedrijven in Denemarken én andere landen in Europa te bespioneren. Dit is de conclusie die valt trekken uit meldingen die rond 2015 door een interne klokkenluider bij de Deense Inlichtingendienst Defensie (FE) zijn opgesteld. Toen er intern niets mee werd gedaan lekte hij de informatie naar de toezichthoudende instantie, die vervolgens een onderzoek instelde. Opnieuw een duidelijk Amerikaans signaal hoe men omgaat met haar Europese ‘bondgenoten’.

NSA en de Deense militaire dienst FE spraken in 2008 af dat Denemarken met hulp van de Amerikanen internetkabels in Denemarken kon aftappen. In ruil daarvoor kreeg de NSA toegang tot internetkabels naar Oost-Europa. De nieuwe informatie werd door hen samen vastgelegd in een nieuw datacenter bij de luchthaven van Kopenhagen. Waarvan de Deense bevolking niet op de hoogte was is dat de VSA die internettoegang ook gebruikte om Denemarken zelf en omringende landen als Duitsland, Noorwegen, Nederland en Zweden te bespioneren.

Het zwaartepunt van de spionage lijkt te liggen te liggen op het economisch terrein. Zo heeft men in Denemarken geprobeerd zoveel mogelijk uit de vinden over de defensie-industrie van het land, de Amerikanen hebben deze informatie vervolgens gebruikt om de eigen militaire middelen in het land te kunnen slijten.  

Specialisten van de wereldwijde spionage en soortgelijke vraagstukken gaan ervan uit dat deze spionage nog altijd gewoon doorloopt. Vast staat is dat dit zeker in 2018 nog het geval was. Momenteel loopt er nergens meer een onderzoek en omdat het een zeer technisch verhaal is maakt het dit ook erg moeilijk om goed te volgen.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Amerikaanse ‘bondgenoot’ bespioneert Europese landen, Deense klokkenluider komt naar voren”

  1. […] Het schokkende nieuws dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA een Deens-Amerikaanse spionagesamenwerking gebruikte om ministeries en particuliere bedrijven in Denemarken én andere landen in Europa te bespioneren, heeft gisteren ook de Tweede Kamer van Nederland bereikt. Er werden aan de verantwoordelijke minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren, door een aantal politieke partijen, waaronder de SP, GroenLinks en D’66, vragen voorgelegd. Ollongren neemt een afwachtende houding aan, schuift hierbij de onthullingen vanuit Denemarken op de lange baan en weigert direct de Amerikanen aan te spreken op hun illegale spionagepraktijken. […]

  2. Alle landen bespioneren mekaar, ook bondgenoten … Frankrijk en VK bespioneren USA ook … Iedereen bespioneert iedereen. Dat is niks nieuws …
    Dat gezegd zijnde … of België veel ‘spioneert’ weet ik niet. Geen budget voor waarschijnlijk …. :-)

Trending

%d