Grieks onderzoek Moria: branden georganiseerd door migranten, meerdere arrestaties verricht

De Griekse autoriteiten zijn druk in de weer erachter te komen hoe het nu mogelijk was dat een geheel kampement met huizen en tenten in de brand is gestoken en volledig onbruikbaar is gemaakt. Ook werd op hetzelfde moment het kantoor van de asieldienst kort en klein geslagen. Volgens de laatste berichten uit het onderzoek, die in de Griekse media zijn te lezen, blijkt dat de migranten bewust het hele kamp in as wilden leggen, de illegale migranten drongen er ook bij anderen op aan om hieraan mee te werken.

Inmiddels zijn de er door de Griekse politie 6 Afghanen gearresteerd voor de brand van kamp Moria op het eiland Lesbos. Daar kwam vandaag nog iemand met een Syrisch paspoort bij en iemand uit Gambia afkomstig. Beiden zouden zich – aldus bronnen in het onderzoek – actief beziggehouden hebben met het organiseren van het in brand steken van gebouwen en er bij anderen op hebben aangedrongen dit ook te doen.

In totaal zouden bij de brandstichtingen ongeveer 500 illegale immigranten betrokken zijn, die daarnaast, omstreeks middernacht op hetzelfde tijdstip van de branden, het kantoor van de asieldienst aanvielen en vernielden. De meesten van hen zijn Afghanen, volgens de Griekse politie en dit alles lijkt volgens hen op een georganiseerde actie met de bedoeling zo veel mogelijk onklaar te maken.