George Soros: woekeraar met een duidelijk linkse agenda

U heeft bijna zeker van hem gehoord. George Soros is het middelpunt geworden van rechtse kritiek op internationalisme. Maar hoeveel over hem is waar en hoeveel is opgeklopte hysterie? In de linkse media is Soros bekend als filantroop via zijn Open Society Foundation, en de multimiljardair steekt grote sommen geld in sociaal-maatschappelijke initiatieven. Gezien dit geld vooral vloeit naar progressieven en groepen links van het midden, heeft dit hem de woede en verdenking van Rechts opgeleverd. Dat is met name sinds 2018 het geval, toen Victor Orban en zijn partij Fidesz hun campagneslogan ‘Stop Soros’ maakten. Vandaar is het overgewaaid naar de rest van het Westen.

Maar hoeveel hiervan is waar en hoeveel is verzinsel? Wat doet Soros nu echt? En dan met name in ons Dietsland. George Soros heeft zijn fortuin gebouwd op meedogenloze speculatie. Voor hij bekend werd als zogenaamd filantroop, stond hij vooral bekend om het crashen van het Britse Pond in 1992. Dit koste de Britse belastingbetaler 3,5 miljard pond en zette veel kwaad bloed bij het Britse publiek en wordt gezien als één van de redenen dat het Verenigd Koninkrijk besloot niet aan te sluiten bij de Euro. In 1996 deed hij hetzelfde op kleinere schaal met de Finse Marka, wat wederom op conto van de belastingbetaler kwam. In 1997 was Maleisië aan de beurt. De gerenommeerde en uitgesproken progressieve economist en nobelprijs winnaar Paul Krugman beschuldigde Soros er in 1999 van dat hij doelbewust monetaire crisissen aanwakkerde voor eigen gewin.

Het argument kan gemaakt worden dat Soros zijn filantropie niets meer is dan het afkopen van linkse kritiek op zijn woekerkapitalisme. Soros aanvallen is immers iets voor rechts en als men als links zijnde kritiek uit op Soros dan wordt dit gezien als heulen met de vijand. Opvallend is bijvoorbeeld dat ondanks al zijn filantropie, Soros nooit enige steun gaf aan de Occupy Wallstreet-beweging. Zo financiert woeker en speculatie de socialistische agenda, over de rug van de belastingbetaler. Belastingen die vooral opgehoest worden door de middenklasse. De afdrachten van de financiële sector en megacorporaties zijn namelijk miniem, beschermd door wetten die vaak ingevoerd zijn door politici verkozen met behulp van donaties door NGOs. Dit is met name in de VS het geval, waar de Open Society Foundation in 2018 250 miljoen dollar stak in het verkiezen van lokale politici en bestuurders, waaronder rechters en officieren van justitie.

De enormiteit van de bedragen en invloed op de politiek die hij heeft moeten niet onderschat worden. Als het slechts een naar de mond praten van links zou zijn, dan zou de Open Society Foundation geen 20 miljard aan kapitaal steken in dit soort zaken. Veel van dit kapitaal vloeit naar Oost-Europa, om de conservatieve maatschappijen daar te ondermijnen. Dat is dus niet het afkopen van linkse maatschappelijke kritiek, die vooral in West-Europa zou voorkomen, maar het doelbewust sturen van het publiek debat. Het gaat hier vooral om het bevorderen van LGBT-rechten, open grenzen, vergaande economische en politieke integratie met West-Europa, het legaliseren van drugs en het afbreken van nationalistisch sentiment. In Soros eigen woorden in referentie naar Orban: “Zijn plan ziet de bescherming van de landsgrenzen als doel en de vluchtelingen als een obstakel. Ons plan behandelt de bescherming van vluchtelingen als het doel en de landsgrenzen als het obstakel.”

En hoe beïnvloed George Soros het maatschappelijke debat in de Nederlanden? Volgens de Panama Papers steekt Soros gemiddeld 7 miljoen euro per jaar in Nederlandse instanties. Een volledig rapport over welke projecten steun kregen staat onderaan dit artikel. Een greep uit de grootste geeft het volgende weer:

-George Soros eerste Hedge Fund werd opgericht op Curaçao in 1969.
-De Stichting Democratie en Media werkt nauw samen met de OSF. Trouw, De Volkskrant, De Correspondent en NRC zijn eigendom van SDM. In samenwerking met de Open Society Foundation financiert SDM onder andere New Urban Collective, Black Achievement Month en islamitische groeperingen. De links-liberale inslag is duidelijk voor iedereen die weleens de Volkskrant openslaat.
-De OSF subsidieert Stichting Pro-Demos, met 220.000 euro in 2013 alleen al, die verantwoordelijk is voor het uitbrengen van de Stemwijzer. Ook het Kieskompas ontvangt subsidie van de OSF.
-Moskeekoepel SPIOR ontving 125.000 euro van de OSF, deel van een bredere steun aan anti-‘islamofobie’ initiatieven.
-De Groep artikel 1 ontving 100.000 euro om etnische profilering door de politie aan te pakken. Amnesty international Nederland kreeg 250.000 euro met hetzelfde doel.
-Groepering “Critical Mass” kreeg 187.000 euro om diversiteit op basisscholen te onderrichten.
-SOMOS, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen ontving 150.000 euro in 2013 alleen al voor het bevorderen van diversiteit in de top van het bedrijfsleven.

In Vlaanderen is informatie minder direct voorhanden, maar de Open Society Foundation steunt onder andere:

-Journalismfund EU, ooit opgericht als Pascal Decroos Fonds, ontvangt 5 ton per jaar van de OSF, en wordt daarnaast gefinancierd door de Belgische overheid en Oxfam Novib. Journalism fund subsidieert de te verwachten pro-EU, pro-migratie en anti-Rusland journalistiek.
-De lobbygroep van de OSF is gevestigd in Brussel, De Open Society European Policy Institute, als een van de grootste lobbyisten bij het Europese Parlement.

Sommige verhalen zijn echter uit de dikke duim gezogen en moeten ook afgewezen worden als onjuist. De notie dat BLM en Antifa een project van George Soros zijn is onjuist. Antifa werd opgericht als straatvechtersarm van de Kommunistische Partei Deutschlands, de KPD, in 1932. Toen was George Soros 2 jaar oud. In de tegenwoordige tijd is Antifa een coalitie van allerlei individuen en groepjes. Wat iets of iemand Antifa maakt, wordt vooral bepaald doordat zij zichzelf ermee identificeren. Sommigen van deze zelfbenoemde Antifa groepen en personen krijgen steun vanuit fondsen zoals de Open Society, maar zeker niet allen.

Black Lives Matter is zowel een georganiseerde groep in de VS, als een ideologie onderschreven door allerlei onafhankelijke personen. New Urban Collective, Grauwe Eeuw en dergelijke onderschrijven de BLM-ideeën en ontvangen ook subsidies van de Open Society Foundation, maar dat maakt BLM als geheel nog niet een project van Soros. Het maakt hen ideologische bondgenoten.

George Soros is dus zeker niet een onschuldige, goedaardige filantroop. Hij is een man met een duidelijke linkse agenda die bereid is zijn met woeker verkregen geld in te zetten om andere landen te boetseren naar zijn ideale wereldbeeld. Maar hij is ook niet de boeman die sommigen van hem maken, die aan de touwtjes achter alle progressieve, linkse organisaties trekt. De NOS en de VRT ontvangen bijvoorbeeld geen geld van Soros, maar verkondigen net zo goed allerlei pro-immigratie, pro-LGBT, pro-milieu en algemeen egalitaire ideeën. Het belangrijkste om te begrijpen is dat al deze zogenaamd onafhankelijke NGOs en stichtingen dit absoluut niet zijn, en een liberale agenda hebben.

De Amerikaanse denker Mencius Moldbug noemt dit fenomeen “De Kathedraal”. Er is geen groot complot of man achter de schermen. Het is een gedeeld wereldbeeld onder elites die ervoor gezorgd hebben dat hun standpunt dominant werd in politiek, media en bedrijfsleven door alleen mensen met hetzelfde wereldbeeld aan te nemen en alle andersdenkenden te verketteren. Afdelingen personeelszaken en de media spelen hier een grote rol in. Het is een gedeeld wereldbeeld dat hen verenigd, geen complot. Maar Soros is wel een van de grote financiers die de verspreiding van dit wereldbeeld faciliteert. Bill Gates is echter minstens een even grote filantroop die ook veel geld in dezelfde zaken steekt. Hetzelfde geld voor de in Nederland gevestigde IKEA Stichting die in 2017 alleen al 160 miljoen euro doneerde aan vluchtelingenhulp en milieuactivisme. En zo zijn er nog veel meer fondsen die de ondermijning van ons Volk en Cultuur betalen.

Het gezegde luidt: wie betaalt, bepaalt. Maar dat geldt niet voor U, meneer de Belastingbetaler.

Bronnen:
Rapport over gesteunde projecten van de OSF in Nederland tot en met 2014.

Rapport over ideologisch plooibare politici in de EU uitgevoerd voor de OSF.
Jaarverslag Stichting Democratie en Media 2018.

Partijdige fact-checkers op sociale media gefinancieerd door Soros.

7 miljoen euro per jaar van de OSF in Nederland en Nederland als sleutelland tegen illiberalisme

Pascal Decroos “journalismfund EU”, ontvangt 500,000 euro per jaar van de OSF

En het soort verhalen waar journalism fund dit geld in steekt
Gelekte emails van de OSF

3 comments

 1. Wat een ontzettend slecht en vooringenomen redactioneel stuk. Ik ga er bijna van over mijn nek. Wat een leugens, leugens en meer leugens! Hoe komen jullie erbij zo’n promotie stuk over deze wereld vernietiger te maken: Geld?

  In de VS loopt er sinds januari van dit jaar een groot onderzoek naar Duivel Soros, die zijn joodse naam veranderde, SS-oro daar ook zijn eerste geld vandaan heeft gekregen….. Want wie kan nu even op zichzelf een hatchfund beginnen?

  Het is al meer dan bewezen dat hij de grote man financiële donateur is achter BLM, Antifa en andere anarchistische en gewelddadige clubjes is. Wij gaan nog veel horen over dit uitschot. Lang leve Wiljam Barr!

  Tip, volg met name het News in de VS, en dan niet die linkse mainstream media, maar het echte nieuws bijvoorbeeld:
  Just the News met John Solomon.
  De eerste journalist die zijn vinger achter The Russia Hoax kreeg!

 2. In de linkse media staat Soros inderdaad bekend als filantroop, maar in werkelijkheid is het nooit de bedoeling van Soros om een betere maatschappij te creëren. Net zoals het nooit zijn bedoeling is om op een eerlijke manier geld te verdienen. Soros wil oorlog in Europa, hij wil etnisch conflict creëren. Voor globalisten is het veel eenvoudiger om te heersen over een turbulente chaotische maatschappij.

 3. Zou dat door de kosher spijswetten komen dat die iemand’s mentaliteit en ideologie zouden kunnen beïnvloeden ?

Comments are closed.