Volgende autoritaire stap; Ollongren onderzoekt uitstellen verkiezingen

De minister van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren, onderzoekt de mogelijkheid om de komende Tweede Kamerverkiezing van 17 maart 2021 uit te stellen. De reden hiervoor is de door de Nederlandse regering afgekondigde maatregel dat men 1,5 meter afstand van elkaar dient te houden vanwege het coronavirus. Dit kan problemen opleveren in de stemlokalen, dat heeft de minister laten weten aan de leden van de Tweede Kamer. Het is een nieuwe stap van deze minister in een lange reeks van autoritair-liberale beslissingen ten voordele van de bestaande orde.

Uit de Kamerbrief van de minister;

Theoretisch is denkbaar, in het geval dat met inachtneming van de 1,5 meter afstand en met het treffen van andere beschermende maatregelen het niet of maar in zeer beperkte mate mogelijk is om stemlokalen op de noodzakelijke wijze in te richten, dat andere opties kunnen worden overwogen. Ook in andere landen is dat in de afgelopen periode gebeurd. Zo hebben sommige landen recent besloten om verkiezingen uit te stellen.

Hoewel in de bewuste brief wel wordt gewezen op de mening van Ollongren dat het uitstellen van de verkiezingen niet aan de orde zou zijn, laat dezelfde brief voldoende ruimte open voor speculaties dat dit zomaar eens zou kunnen veranderen mochten op het ministerie de ambtenaren met de scenario’s aan het werk gaan. Kajsa Ollongren schafte zelf als minister in 2018 het raadgevend referendum af, terwijl haar partij dit in het verkiezingsprogramma juist als wens had staan.

In de komende maanden wil de minister diverse scenario’s uitwerking om te bekijken of de verkiezingen wel doorgang kunnen vinden. De politieke partij van Ollongren staat er op dit moment rampzalig voor zo bleek uit een recent peiling, Democraten’66 zou nog maar 8 van de 19 zetels overhouden mochten er nu verkiezingen zijn.

One comment

  1. Is dat wijf nou helemaal van de pot gerukt? Zeker nog last van haar “holtes”.

Comments are closed.