Kajsa Ollongren keert terug als minister

Na ongeveer een half jaar van ziekte keert de controversiële Kajsa Ollongren weer terug als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ollongren was tijdens het eerste deel van haar ministerschap o.a. verantwoordelijk voor de studie ‘Politiek en Sociale Media Manipulatie’ waarin over talloze websites werd beweerd dat deze nepnieuws zouden verspreiden. Daarmee haalde de minister de woede op de hals van veel kritische burgers en daarnaast ook een aangifte vanwege laster en misleiding.

Het beleid dat rust op de bewust studie zal voor veel mensen overkomen als keuzes van een autoritair regime. Dit alles ging gepaard met een campagne op radio en televisie om te waarschuwen voor ‘nepnieuws’. In de studie werd zonder dit inhoudelijk te beargumenteren ReactNieuws als zeer partijdig afgeschilderd. Ollongren mag echter na dit ziekteverlof gewoon haar functie blijven uitvoeren, minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijft voorlopig vicepremier.