Minister Kajsa Ollongren over kritiek op coronamaatregelen; ‘Russische beïnvloedingsactiviteiten’

Gisteren ontvingen de Nederlandse Kamerleden een Kamerbrief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar gesproken wordt over ‘Nieuwe ontwikkelingen beleidsinzet bescherming democratie tegen desinformatie’. In dit geval gaat er volgens minister Kajsa Ollongren via de sociale media, online berichtendiensten, maar ook in brieven misleidende informatie rond over COVID-19. Men heeft ook al de hoofdschuldige gevonden; de voortdurende (online) Russische beïnvloedingsactiviteiten. Hoog tijd dus voor het Nederlandse overheidsapparaat, maar ook voor de Europese Unie, om extra beleid te maken om kritische berichtgeving te kunnen censureren.

Op de vraag wat nu precies het doel is van het verspreiden van nepnieuws over de uitbraak van COVID-19 heeft minister Ollongren al een antwoord gevonden;

In de afgelopen periode wordt hiervoor ook de uitbraak van COVID-19 aangegrepen. De AIVD kan bevestigen dat de Russische narratieven, waarin de nadruk wordt gelegd op vermeende Europese verdeeldheid en gebrek aan onderlinge solidariteit tussen landen in West-Europa op het gebied van COVID-19, ook in een aantal Nederlandstalige sociale mediagroepen worden gedeeld.

Een kritische twitteraar merkte op dat het ‘gebrek aan onderlinge solidariteit tussen landen’ gewoon beleid is van veel landen, waaronder ook de Franse staat, die in een vroeg stadium al een blokkade zette op het exporteren van chirurgische maskers en medische benodigdheden. Op 3 maart van dit jaar stuurde de Franse President Emmanuel Macron het volgende bericht de wereld in;

Wij vorderen alle voorraden en productie van beschermende maskers. Wij zullen het verspreiden onder medewerkers in de gezondheidszorg en aan Fransen die reeds met het coronavirus zijn besmet.

Hieruit valt op te maken dat het doel van de zogenaamde ‘Russische beïnvloedingsactiviteiten’ in de eerste plaats gewoon beleid van de Franse regering is. Het verspreiden van informatie over dit beleid is dus gewoon correct nieuws, of de minister dit nu leuk vindt of niet. De een maand geleden van ziekteverlof teruggekeerde minister Kajsa Ollongren slaat hiermee wederom een behoorlijke flater en het is afwachten hoe de Tweede Kamer hierop reageert.

2 comments

  1. Het is beter om dit hele kabinet naar huis te sturen maar ons in slaap gesuste bevolking is daar nog niet rijp voor!!

  2. Ze is weer terug. Gelijk weer een zooitje onzin. Stem op de PVV óf Fvd en deze trol gaat de tweede kamer verlaten.

Comments are closed.