Het artikel over de uitspraak van minister Alexander De Croo over de toekomst van de HoReCa in ons land, liep als een sneltrein. Door de snelle verspreiding ervan op sociale media, zag liberaal De Croo zich genoodzaakt om het artikel weg te zetten als ‘Fake News’ – ook al gaven wij letterlijk de tekst weer van het interview dat De Croo gaf aan Trends en dat daar verscheen op 7 mei 2020.  Bijzonder kras: de auteur van het bewuste artikel kreeg telefoon vanuit het kabinet van de minister, en de redactie een mail van datzelfde kabinet.

De rode draad van de boodschappen van het kabinet: jullie liegen en we eisen een onmiddellijke aanpassing van het artikel.

Daarmee vergist men zich toch van adres. ReActNieuws is ‘Het Laatste Nieuws’ of ‘Het Nieuwsblad’ niet waar je als liberale politieker kan binnenvallen met dreigementen, om vervolgens met bloemetjes en verontschuldigingen te vertrekken en een artikel op maat krijgt.  Intimidatie werkt hier niet. 

Wat de inhoud betreft:  we weten dat De Croo zijn uitspraak deed in een lang vraaggesprek over het heropstarten van onze economie. Is de vraag “wat met de toekomst van de horeca in dit land?” dan onterecht? Vanzelfsprekend niet. Maar hebben wij het citaat zelf verdraaid? Zeker niet. En daar wringt het schoentje. Het kabinet van De Croo zal zonder twijfel het bewuste vraaggesprek in Trends meermaals hebben kunnen inkijken en nalezen. Het bewuste citaat hebben ze met andere woorden gelezen én laten staan. Dat is niet de fout van ReActNieuws.

En dan is er natuurlijk de vrijheid van meningsuiting. Het is niet aan kabinetten om redacties te benaderen en onder druk te zetten telefonisch en per mail om artikels aan te passen. Het is niet aan ministers (met een belachelijk laag aantal stemmen en dito vertegenwoordigers in het parlement bovendien) om non-conformistische nieuwswebsites weg te zetten als ‘Fake News’, omdat de inhoud hen niet goed uitkomt. Er bestaat vrijheid van meningsuiting in onze rechtsstaat. En die passen wij correct toe. Is die mening soms kwetsend, shockerend, verontrustend?  Des te beter, maar dat is niet verboden, en wij verdedigen dat recht. 

Hier de integrale mail van de woordvoerster van minister Alexander De Croo die ze verstuurde aan onze redactie. Zo is iedereen meteen op de hoogte van de onwaarschijnlijk goede bedoelingen van mijnheer de blauwe minister. En hij gaat ongetwijfeld hier en daar wat btw-verlagingen doorvoeren, accijnzen afschaffen en nog andere pesterijen ten aanzien van de HoReCa terugschroeven. Een goed mens, die De Croo. Echt waar. /sarcasmoff

Aan 13 mei 2020 12:04, Van der Stockt Lotte < Lotte.VanderStockt@decroo.fed.be> schreef:

Beste, 

Ik zag net dit artikel op jullie website: https://reactnieuws.net/2020/05/13/de-croo-willen-we-wel-nog-horeca-in-belgie-weinig-kapitaal-weinig-winst/

Dit is helemaal uit zijn context gerukt en klopt dus niet.

Minister De Croo wijst erop dat hij in het weekblad Trends net een pleidooi houdt om de horeca tegemoet te komen. Ook op andere momenten hield hij een duidelijk pleidooi voor een ondersteuning van sectoren die het zwaarst getroffen zijn en het langst gesloten blijven. Uw weergave van het artikel staat dus haaks op de werkelijkheid.

Daarnaast nam minister van Financiën ook een hele reeks maatregelen die ook voor de horeca van toepassing zijn. Het gaat om maatregelen die de liquiditeit moeten verzekeren zoals uitstel van betaling van btw, bedrijfsvoorheffing, vennootschapsbelasting en personenbelasting. Daarnaast zijn er ook maatregelen in voorbereiding om de solvabiliteit te versterken zoals een carry-back mechanisme waarbij coronaverliezen van dit jaar kunnen worden afgetrokken van de winsten van vorig jaar.

De minister bekijkt met de horeca-sector ook welke sector-specifieke maatregelen kunnen genomen worden om de horeca in deze moeilijke tijd te ondersteunen.

Gelieve jullie artikel onmiddellijk aan te passen.

Lotte Van der Stockt

Woordvoerder Alexander De Croo

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

7 reacties op “Kabinet De Croo eist “onmiddellijke aanpassing” artikel ReActNieuws over HoReCa-uitspraak”

 1. Waar de redactie de kop “Heeft de horeca nog wel zin?” is onbegrijpelijk.
  Het enige wat DE Croo doet is het schetsen van de sector en wat er nodig zal zijn om de sector in leven te houden.

  Is dit het niveau van de pers in België? Niet te verwonderen dat het niveau van de politici ook maar 2 centimeter hoog is.

 2. Liberale, franskiljonse Michel Beke uit Michelbeke-City

  “Alexander, Alexander, alles voor ons niks voor een ander” luidt ons egoistisch donkerblauw adagium !

 3. Rob Verreycken

  Toch wel verhelderend om zien hoe de Belgische particratie werkt: ergens verschijnt iets dat een minister niet bevalt en hopla, de intimidatie met telefoons aan de journalist en emails begint. Bij de mainstream-pers gebeurt dat dus zo elke dag, en het werkt. De mainstream-media zijn immers afhankelijk van de particratie voor goedkope postbedeling, dure advertentiecampagnes, massa’s abonnementen voor overheidsbesturen… En dan maar afgeven op het stoute Hongarije of Rusland of Polen, omdat de overheid daar ‘de pers zou beïnvloeden’… In het Belgische regime gaat het net zo, alleen wat geniepiger…

  1. BetonBlok Vlaming, geen kartonnen vlamingske

   Minstens de perceptie wordt geschapen dat de zich democratisch wanende partijen van het Cordon Discriminatoir het Repressie apparaat zo voor hun electoraal karretje kunnen spannen.

 4. De Croo werd letterlijk woord voor woord geciteerd uit het tijdschrift Trends. De liberalen doen aan damage control. Grootkapitalisme is het enige wat voor hen telt, ten koste van de gewone man.

 5. Repressieapparaat 1984 0rwell

  No Free Speech ; Big Brothers is watching you

 6. Hebben jullie dan een geluidsfragment ter bewijs?

  NVDR: Natuurlijk niet, wij hebben ook nooit beweerd dat wij het interview afnamen; wij hebben correct weergegeven dat het artikel werd gepubliceerd door Trends. Beweert u dat Trends valse artikels afdrukt?

Trending

%d bloggers liken dit: