De Croo: “Willen we wel nog horeca in België? Weinig kapitaal. Weinig winst.”

Alexander De Croo twijfelt openlijk aan het nut van het verder bestaan van de HoReCa-sector in dit land. De reden daarvoor is dat “de horeca hoe dan ook al een branche is met weinig kapitaal en weinig winsten.” Toegegeven, liberalen winden er weinig doekjes om: wanneer je geen zuiver kapitalistische drijfredenen hebt met uw bedrijf(je), dan hoef je voor hen niet te bestaan.

Hij deed zijn horeca-uitspraken tijdens een vraaggesprek in het zakelijk tijdschrift Trends. Andere sectoren die wel een kapitaalkrachtige ruggengraat hebben, verdienen uiteraard alle mogelijke steun van de overheid. Daar wil De Croo eventueel vanuit de overheid overbruggingskredieten voor verstrekken. Maar laat het duidelijk zijn: als het van de liberalen afhangt is het dus niet zeker of u binnenkort nog een terrasje kan gaan doen of een biefstuk-friet kan gaan eten bij Marie-Jeanne achter de hoek.

42 comments

 1. Het is erg bedroevend dat wij eigenlijk “geregeerd” worden door dergelijke persoonlijkheden. Als bestuurder heb je op de eerste plaats ook een ethiek en moraal uit te drukken. Met die uitspraak zegt hij eigenlijk dat wij geen openbaar leven meer verdienen. Straks gaat hij nog de 48 uren week invoeren. Waarom? Gewoon omdat zijn “vrienden” vinden dat het “gepeupel” te veel plezier heeft. Dat je de gevolgen van zo’n uitspraak in corona tijden niet kunt inschatten als bestuurder, dan zegt dat veel over je moreel kompas. De Croo heeft geen openbaar leven nodig, want hij heeft zijn eigen privaat clubje waar hij zich mee kan uitleven. Nobless noblige!

 2. Zou men niet beter 1 regering met max 15 ministers maken. 15 bekwame mensen die verkozen worden door bevolking. Minster van gezondheid iemand uit de gezondheid. Minster financieel iemand die met geld kan omgaan. Gans die 6 regeringen en 62 ministers moeten buiten kost miljarden. Wordt tijd Belgen op straat komen. Als je ziet dat N-VA de mensen met een pensioen een valkuil heeft gezet. Inderdaad een kleine opslag via vermindering van bedrijfsvoorheffing maar eind resultaat persoon belasting dit jaar de federale belasting x 3 verhoog. Resultaat niks opslag pensioen. Ben kotsbeu die zakkenvullers

 3. een pintje van 2euro betekend 0,35 cent voor de staat ,1,65 euro voor de cafebaas min inkoop bier ,koeling verwarming elektrisiteit sabam favb onderhoud parking sociale bijdragen verzekering enz rest 0,45 cent

 4. te veel horeca zaken , te hoge huur , en nooit startkapitaal ! de voorlichting aan starters zou beter moeten gebeuren !!!! ook erg als je de beste service geeft verdien je het meest ! te veel cowboys zijn cafébaas of restaurentuitbater

 5. Hoe laag kun je vallen. Ik hoop dat elke uitbater hem weigert als hij nog op restaurant gaat . Of en pint gaat drinken . Duidelijk dat men de meute het gareel wil houden . Men misbruikt maakt van de corona angst. De bevolking indoctrineerd met drieging voor een nieuwe lockdown. Weet voor wie niet ga stemmen.

 6. Ik hou van onze HORECA.
  Ik merk veel boosheid bij mensen en terecht.
  Wat ik me echter afvraag … als WIJ dan toch zo boos zijn … waarom zijn de betogingen dan niet meer zoals ze geweest zijn , WAAROM komt deze boze modale Belg dan niet meer samen op straat? ( geen corona quarantaine mopjes rond deze )

 7. Hierop reageren is eigenlijk nutteloos. Dat mensen die zulke uitspraken doen in de regering zitten laat zien hoe laag het peil daar is. Postjes en geld graaien is alles wat ze kunnen. Arm arm vlaanderen, de vlamingen zijn te braaf, het wordt tijd dat er een andere wind gaat waaien, maar zeker geen open vld-wind, dat wordt voor de zoveelste maal hier bewezen. Mms de Croo ook naar Toscane zoals zijn voorgangers, dat met ons geld.

 8. Dat er in de horeca geen grote winsten geboekt worden is zeker , maar gaan we eens spreken wie de btw kas spijst om het kwartaal ?
  Misschien kunnen we dan ook maar gauw de hotelscholen sluiten als het geen zin heeft !! Geen etentje meer in hof van cleve vrees ik …🙀🙀🙀🙀

 9. Wij willen de kleine zelfstandige versmachten ; dat is liberale sport !

 10. Vorige verkiezing ging meneer de croo in de cafees in Brakel met zijn vriendjes stemmen ronselen’en handjes schudden. Dan waren de cafees daar nog nodig ‘

 11. Niet het corona virus heeft de horeca kapot gemaakt ,maar de nietsnutten die enkel een baantje hebben via papa ,die met zijn maitresses nochthans veel in horecagelegenheden kwam zoals restaurant Vatelli ,maar wel zonder hulp van papa geen regering kan vormen ,die gaat het uitleggen

 12. “Misschien moeten WIJ gewoon de keuze maken of we nog zoveel politici willen in Belgie. Misschien moeten we hem een nieuwe naam geven …. Alexandra Trump…. is beter. Loemp en onnozel … en dan nog nen liberaal… misschien verhuizen naar Wallonië en opkomen voor de sp…

 13. België is hoogstwaarschijnlijk het enig land ter wereld waar de horeca zo belangrijk is. Ik kan moeilijk geloven, dat een zo verstandig politicus dergelijk standpunt zou innemen. Mocht dat zo zijn, dan kan men even goed sport…T..V….cultuur…of om het even welk ander vermaak uitschakelen en ons de vraag stellen… “MOEDER WAAROM LEVEN WIJ?”

 14. Hoe dolken je zijn als liberaal?! Enfin, ik stel me de vraag… liberaal?
  Hij vergeet wel dat deze sector gigantisch veel mensen te werk stellen. Dan nog even denken aan alle nevenbedrijven die ook van de horeca afhangen.
  Echt om volgende keer goed na te denken bij de volgende verkiezingen!! Ik weet al op wie ik zeker NIET ga stemmen! 😡

 15. Dag meneer De Croo, u zou beter eens alle ministeries opkuisen. Veel uitgaven en helemaal geen winst

  1. Alleen maar uitgaven en grote tekorten ook nog !!!!

 16. Fake news. Het artikel in Trends was al verkeerd weergegeven, hier wordt er nog een schep bovenop gedaan.

 17. En dat voor een minister die voor de zelfstandige is. Dit is gewoon beneden peil. Er zijn mensen die daar hun brood mee verdienen. Die mensen te werk steld. En zorgt voor het sociale welzijn . Maar blijkbaar heet dit geen belang voor hem. Wel steeds geld uitdelen naar andere landen. Waar blijft de Wever. De enige die “vooruit” wil met ons Vlaanderen!!!! Jullie denken alleen maar aan jullie postje als minister. Wij moeten gaan kiezen. Maar wie wint komt ook niet aan de macht. En zo gaan jullie ook met ons om. Bedankt meneer De Croo!!!!

 18. hopelijk herinneren ze U eraan als je nog eens op restaurant gaat eten, of van een restaurant laat bezorgen

  1. en als U geen gebruik maakt van restaurants, betaald U uw kok/kokkin dan wel fatsoenslijk, of wordt die ook uitgebuit ?

 19. Wat voor dwaze uitspraak is dit nu weer… We kunnen de vraag terug kaatsen: heeft de regering eigenlijk wel nog zin? Echt winstgevend is onze belgisch regeringssysteem ook niet hé…ik heb zelf een horeca zaak,dit is mijn brood winning,en dan nog uit de mond van ne vlder, schaam u meneer de croo

  1. Is de mensen hun beroep en wel een inkomen sommige kunnen nu niet meer veranderen vb als je all 55 bent en gans uw leven in de horeca zit wat moet je nog beginnen, en voor andere mensen is dit een ontspanning zeker wie alleen is , het is echt een schande wa hij verteld

  2. Het is niet onze regering maar een nood regering
   Het is hetzelfde als een staatsgreep
   Elke uitspraak of regelgeving van deze regering zou per definitie ongrondwettelijke zijn
   Ook al is ze gestemt dr het selecte groepje politiekers, het is niet de weerspiegeling van de verkiezingen
   ✌️

 20. Mr. De Croo, wat met het restaurant van het parlement, wat met al het personeel van de horica, heb je nog vel over u buik, ik heb al veel onzin gehoord maar dat spant toch de kroon Mr. Croo.

 21. Sommige (linkse) politici willen helemaal corona niet weg, maar wel onze maatschappij.

 22. Winst en kapitaal, dat is dus al wat telt in het leven – de karikatuur van een liberaal, linkse activisten zouden het niet beter kunnen zeggen. (Wat een afgang voor het Westen)

 23. Dat meneer De Croo zijn stomme opmerkingen graag hoort, begrijp ik volkomen!!! Wij, de gewone burgers en nonpolitieker en nonvalsebeloftemakers, hebben de horeca nodig! Wij drinken graag onze consumatie met onze sociale contacten, zoals jullie dit noemen! Wij nodigen graag onze vrouw of man uit voor een etentje, omdat zr dit verdienen, na alle inspanningen, dat onze wederhelft gedaan heeft, om ons gezinnetje draaiende te houden! En ook zouden wij graag zoals iedere werkende kracht, die dit land (?????) draaiende houd, door de werkende mensen, en niet door de luilakken uit de Wetstraat, die zelfs niet,in staat zijn om een volwaardige regering te vormen! Jullie moesten allemaal schilder,of tekenaar worden, met jullie kleurenschakeringen!!! Stop met jullie onozele praat en gelul, en doe eindelijk eens waar jullie voor betaald voor worden! En als ik eerlijk mag zijn, verdienen de,helft van jullie, jullie C4 of gevangenisstraf voor misdaden tegen de Belgische bevolking!!!!!!!

 24. Ik heb het nooit hardop durven denken of zeggen, bang om mensen voor het hoofd te stoten, maar ik heb altijd al het gevoel gehad dat liberalen alleen een hart hebben voor diegenen die enkel oog hebben voor kapitaal, maar niet voor de kleine hardwerkende mens, die zijn ziel en creativiteit gebruikt om kleur en warme menselijkheid in deze grijze kille wereld te brengen. Is het misschien omdat die multinationals, die weliswaar wel veel mensen aan het werk heeft, ook veel blauw in hun beheerraad hebben, die hun slinkse creativiteit gebruiken om via allerlei achterpoortjes die holdings financieel in de watten leggen. Voor wat hoort wat….

 25. DE partij van ZELFSTANDIGEN 😂😂😂
  Ik ben 1 ding zeker, De Horeca heeft VEEL MEER ZIN dan het Open Vld 😜

 26. Mr Decroo,
  Waar zit je met je uitspraken. Wat moeten de zelfstandige horeca dan doen? De boel volledig sluiten? Jullie, ministers, hebben makkelijk praten.
  Momenteel is er zelfs geen regering.
  Wij maar inleveren en wanneer leveren jullie eens een duit voor de corona patiënten?
  Een halvering van jullie riante wedde.
  Hier wordt er in het parlement met geen woord over gedebatteerd.

  1. Ik vind zolang er geen regering gevormd is, en hun werk als regering niet gedaan word, ze ook niet betaald zouden moeten worden. Als ik mijn werk niet zou doen zou ik snel op straat staan. Ik durf te wedden als er geen wedde word gegeven zolang er geen regering gevormd is dat het veel sneller zou gaan! Hard werkende Belgen betalen zich krom aan belastingen. En om dit allemaal een beetje achter zich te kunnen laten en een pintje kunnen gaan drinken met vrienden of collega’s is een noodzaak. zonder horeca zou de wereld maar een depressieve boel worden!

 27. Voor ons moet er geen regering bestaan kost alleen heel veel geld .horecais nodig of willen ze dat de kleine men ook afnemen

 28. HOE DURF JE!!!!!!Wat een omhoog gevallen geval is dit!!!! Moesten jullie BTW en Socialelasten naar beneden halen zullen wij wel rentabel zijn. Het wordt mss eens tijd dat jullie dit in zien! Sociaal leven mag mss niet meer bestaan, hoe haal je het in jou domme hoofd?

 29. Wil ni zeggen dat dat er ne saaie Piet zoals de Croo in z’n kot blijft na en voor de lockdown dat heel België dat doe. Dat zegt genoeg over het echte sociaal contact en De huidige samenleving. Of wss bent u 1 van De zo vele die met z’n beste vriend iPhone aan de toog Hangt met 1 colaatje voor heel de avond te checken hoeveel likes je krijgt op fb. Of mss aant kijken om ne weg naar huis te vinden zonder controle te krijgen. Daarover kan je mss is nadenken als je buiten in de kou een sigaret gaat roken dat ook al verboden werd in horeca zaken. Kan het mss daardoor zijn dat horeca geen groot verdiener is? Ge zou er beter wa aan doen ipv de mensen die iets ofwa sociaal aangelegd zijn het moeilijk te maken .

 30. Sommigen worden door de corona ‘ zot in eigen kot ‘ ! Zo’n reactie van een Vlaams minister.
  Ongehoord ! Onze horeca sector zo in de steek laten. Mogen wij ook nog een beetje van ons leven genieten? En gaat Decroo verder met het weggooien van miljoenen Euro’s aan buitenlandse nutteloze projecten ?

 31. Dat beweerd hij niet,dat er geen horeca moet zijn,maar breng het nog op?geen eurootje fooi meer,alles aangegeven en heel ons weekend kapot voor een hongerloon,terwijl een ander uitgaat

 32. Vroeger moesten we beschikken over een vestigingsattest , openingstaks betalen, vergunning sterke en gegiste dranken jaarlijks te betalen . Nu kan iedereen restaurantje “spelen “. De taart wordt niet groter , alleen de portie’s worden kleiner. Misschien een halt roepen tegen de wildgroei om zo “gezondere” horeca te creëren.

 33. In de pre-corona-tijd werd ‘opbrengst’ in de horeca weergegeven in het typisch volkse spreekwoord ‘gezelligheid kent geen tijd’, maar hedendaagse liberalen kennen blijkbaar geen spreekwoorden meer. Als het aan de Open VLD te doen staat, gaat nà corona alles toe dat niet onmiddellijk geld opbrengt. Ik wil niet direct stemadvies geven, maar toch tot nadenken aanzetten…

Comments are closed.