Baltische staten onder druk om verder te militariseren

Onder voorwendsel van de vermeende dreiging van Rusland is de NAVO in de Baltische staten volop bezig met het aanleggen van militaire infrastructuur en houdt men grootschalige oefeningen. Dit ondanks de crisis vanwege Covid-19. De aanwezigheid van Amerikaanse militairen, maar ook militairen uit Europese landen, gaat voor de burgers niet onopgemerkt voorbij. Ontploffende granaten, dronken soldaten, vervuiling van het milieu en talloze vechtpartijen, het is nogal onduidelijk wat de NAVO daar nu echt komt doen, behalve dan het lastigvallen van de lokale bevolking.

De Baltische staten, namelijk Estland, Letland en Litouwen, zijn vanwege hun ligging uitgekozen om voor de NAVO-activiteiten te fungeren. Hoewel de landen geen economische machten zijn en niet over noemenswaardig grondstoffen beschikken, wordt toch voorgeschoteld dat deze kleine landen een mogelijk doel zouden kunnen worden van Russische uitbreidingsplannen.

Het valt op dat de militaire oefeningen zich inmiddels opvolgen. Zo hield de NAVO de vorige week in Estland met vliegtuigen een training onder de naam ‘Spring Storm 2020’. Men gaat verder met de deze week gehouden ‘Open Spirit 2020’, een maritieme activiteit, waarbij talloze schepen, vanuit onder andere Nederland, het doel hebben mijnen te ruimen van de zeebodem. De NAVO spreekt zelf herhaaldelijk over mogelijke conflicten en dat dit soort activiteiten hierbij dan van belang zijn.

Alle militaire werkzaamheden en oefeningen zijn opvallend, zeker gezien veel Europese landen vanwege het coronavirus nog in afsluiting zitten en reizen voor gewone burgers wordt afgeraden. Het lijkt onverantwoord om in deze tijden de veiligheid van de burgers zo in de wind te slaan, juist dialoog met Rusland zou logischer zijn, maar ook de Baltische staten kiezen er duidelijk voor om middels de NAVO met de Amerikanen in zee te gaan.

2 comments

  1. Goed zo NAVO lekker Poetin blijven treiteren.
    Misselijk makende ruziezoekers.

  2. Percentjes percentjes percentjes bij aankoop van dat kaki speelgoed ?????

Comments are closed.