Twee mannen uit Zoetermeer aangehouden voor voorbereiden islamitische aanslag

Het Openbaar Ministerie (OM) van Nederland heeft vandaag laten weten dat gisteren een tweetal mannen uit Zoetermeer zijn aangehouden, ze waren bezig met het voorbereiden van een islamitische terreurdaad. Deze twee mannen van 20 en 34 jaar oud, waren van plan een aanslag met bomvesten en een of meer autobommen te plegen, deze had vermoedelijk eind van het jaar in Nederland doorgang moeten vinden. Het is onduidelijk in welke van de talloze salafistische moskeeën van Nederland deze mannen de leer van de islam volgden.

Over het doelwit en de gedane voorbereidingen laat het OM weten;

Het is niet duidelijk geworden wat het doelwit van een aanslag had moeten zijn. Er zijn bij de verdachten geen vuurwapens of explosieven aangetroffen. In een verborgen ruimte boven een plafond in de woning van een van de mannen ontdekte de politie een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten.

Ondanks een aantal missers in het verleden lijkt het erop dat het Openbaar Ministerie en de politie nu een islamitische aanslag hebben weten te voorkomen. De verdachten zijn vandaag verhoord door de politie en worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Vorige jaar mei ontsnapte een islamist wel uit het zicht van de politiediensten en hakte met een mes in op mensen, met als gevolg drie zwaargewonden. Deze volgeling van Allah bezocht regelmatig de lokale, salafistische moskee en ging vervolgens met zijn mes in de buurt van de Haagse Hogeschool aan de slag.