Drijvend asielcentrum Reno komt terug naar Gent: kostprijs 727.000 euro per jaar

Het drijvend asielcentrum Reno heropend in de Arteveldestad. Dat gebeurde een eerste keer tijdens de vorige asielcrisis nu vier jaar geleden. Daarna werd het gesloten. De instroom aan asielzoekers is nu echter zo groot dat het opnieuw moet worden geopend.  Door het sterk groeiend aantal asielzoekers kampt men in Gent met een nijpend plaatsgebrek.

In tegenstelling tot andere Europese landen blijft het aantal vreemdelingen die in ons land asiel aanvragen jaar na jaar stijgen. Asielzoekers worden tijdens hun asielprocedure in een asielcentrum geplaatst of krijgen een OCMW- woning ter beschikking. Alle centra zijn nu zo goed als vol. Daarom moesten de afgelopen weken en maanden al extra tijdelijke opvangcentra geopend worden. Dat was onder meer het geval in het Limburgse Lommel en het Antwerpse Deurne. Vakantieparken werden zelfs gevraagd hun park ter beschikking te stellen voor asielzoekers.

Nieuw open asielzoekerscentrum in Gent

Maar zelfs dat volstaat niet om de stroom aan asielzoekers op te vangen. Fedasil kampt nog altijd met een dramatisch tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers. Er wordt daarom nog altijd ijverig naar extra opvangmogelijkheden gezocht.  Een van die oplossingen is de terugkeer van de Reno naar Gent. Het gaat hier om een drijvend ponton waarop 250 asielzoekers gehuisvest zullen worden. De Reno zal aanmeren aan de Gentse Rigakaai.

Oude bekende

De Reno is een oude bekende voor de Gentenaars. Het drijvend asielcentrum was vier jaar geleden al eens te gast in Gent tijdens de eerste asielcrisis.Een jaar later werd het asielcentrum gesloten. Omdat de instroom de laatste jaren opnieuw sterk stijgt moet het nu dus opnieuw geopend worden.

Asielzoekers krijgen meer dan een bed en eten

De Reno wordt een open asielcentrum. Dat betekent dat asielzoekers er vrij naar binnen en buiten kunnen. Naast een bed en eten genieten de asielzoekers ook alle medische en sociale begeleiding. Het Gentse stadsbestuur legt voor dit asielcentrum precies 727.000 euro op tafel. Dat bedrag is nodig om gespecialiseerde coördinatoren, psychologen en organisaties die de nieuwkomers moeten begeleiden te betalen. Dit drijvend asielcentrum lokte in 2015 protest uit bij de Gentenaars.

3 comments

  1. Drijvend gekkenhuis, wel met specialisten, dat wel.
    Kost wel wat, maar dan heb je ook wat, zijn onze pensioenbetalers,

  2. Ben helemaal vóór een dergelijk drijvend asielzoekerscentrum. Alleen maar een zetje geven en dan drijven ze vanzelf terug naar hun thuishaven aan de Middellandse Zee.

Comments are closed.