Voor een zesde dag op rij demonstraties in Barcelona voor Catalaanse onafhankelijkheid

Catalaanse demonstranten zijn voor de zes dag op rij de straat op gegaan, ditmaal met twee expliciete boodschappen ‘vrijheid voor de politieke leiders’ en ‘stop de politie-repressie’. Het gaat om de voorstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid van het Koninkrijk Spanje. Gisteren tijdens een grote demonstratie van meer dan een half miljoen mensen én een algehele staking, kwam het later op de avond in Barcelona tot zwaar geweld, waarbij aan alle kanten meerdere gewonden vielen. Vandaag riep de Catalaanse president Spanje op tot dialoog.

Barcelona was wederom het toneel van demonstranten met de Catalaanse vlaggen en spandoeken. Voor de onafhankelijkheid van Catalonië, maar ook met de eis dat de 9 gevangen politici worden vrijgelaten. De 9 pro-onafhankelijkheid politici kregen allen tussen de 9 en 13 jaar gevangenisstraf opgelegd voor opruiing en het misbruiken van staatsfondsen, dit in verband met het onafhankelijkheidsreferendum.

Tijdens het referendum van 2017, dat de Spaanse regering uitdrukkelijk verboden had, kwamen ruim 2,3 miljoen Catalanen stemmen. Ruim 90 procent van hen stemde voor een onafhankelijk Catalonië en dat had als gevolg dat het regionale bestuur stappen wilde zetten in de richting van afscheiding. Hierop nam vanuit Madrid de Spaanse regering het regionale bestuur tijdelijk over.

One comment

  1. Catalonië is een wingewest voor Spanje dus die zal deze melkkoe uiteraard niet snel loslaten.

Comments are closed.