Catalaanse regering gaat wellicht volgende week onafhankelijkheid uitroepen, na onrustige week vol gebeurtenissen

De komende maandag staat een vergadering van de Catalaanse regering op de agenda, waar mogelijk de onafhankelijkheid van Catalonië wordt uitgeroepen. Het Constitutioneel Hof van Spanje heeft de bijeenkomst van het Catalaanse parlement in Barcelona echter verboden. Het is evenwel nog niet duidelijk of de Catalanen aan het besluit van het hof gehoor gaan geven. Tijdens een roerige week met demonstraties doorheen heel Catalonië, zinspeelde de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont dat het parlement wellicht maandag de afscheiding van Catalonië van Spanje al kon uitroepen.

Het Constitutioneel Hof heeft het referendum over onafhankelijkheid in eerste instantie verboden, de autoriteiten in Catalonië negeerden dat verbod en vorig week zondag koos 90 procent van de Catalanen voor een ‘Ja’ in het referendum. Slechts 8 procent koos ervoor om in Spanje te blijven. Nu ligt de vraag open of Catalonië daadwerkelijk de onafhankelijkheid gaat uitroepen en hoe Madrid hierop graat reageren. Inmiddels heeft Zwitserland al aangegeven wel te willen bemiddelen tussen Madrid en Barcelona.

Afgelopen dinsdag protesteerden ruim 300.000 mensen in Catalonië tegen het optreden van de politie en om de uitslag van het referendum te ondersteunen. Vooral in Barcelona kwamen veel mensen samen. Door het politieoptreden raakten zondag zeker negenhonderd mensen gewond.

Naast de demonstraties zijn er ook een aantal andere ontwikkelingen. De burgemeester van Barcelona heeft op donderdag een aantal Europese diplomaten naar de stad toegehaald om een brede dialoog tussen alle partijen te openen, welke door de Europese Unie kan worden overzien. Op zoek naar het vinden van een oplossing voor het ontstane politieke probleem en met als doel het de-escaleren van de spanning.

De baas van de Catalaanse politie en twee oppositieleiders moesten voorkomen voor het Spaanse gerecht vanwege hun rol bij de demonstraties en ze zijn aangeklaagd voor opruiing en kunnen daarvoor lange tijd in het gevang belanden. Het is onderdeel van een breder onderzoek van het Spaans gerecht naar onderdelen van de Catalaanse overheid en hun rol in het referendum en de demonstraties.

Meerdere bedrijven hebben vanwege de onzekerheid over de onafhankelijkheid hun hoofdkwartieren verplaatst naar andere delen van Spanje. De Spaanse regering legt voor alles de blaam volledig bij de Catalaanse regering en verwijt hen onverantwoordelijke politiek.

Toch verwacht men dat ondanks alle ontwikkelingen de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont aankomende maandag het Catalaanse parlement zal toespreken. Onduidelijk is vooralsnog of hier dan daadwerkelijk de onafhankelijkheid wordt uitgeroepen.

One comment

Comments are closed.