Zes op de tien Nederlanders denkt dat zij in een narcostaat leven

Een meerderheid van de Nederlanders denkt dat Nederland een narcostaat is, die beheerst wordt door drugshandel en waar gemakkelijk drugs verkrijgbaar zijn. Dat is naar voren gekomen uit een peiling van Maurice de Hond onder drieduizend Nederlanders. Met name de wakkere kiezers van de PVV en Forum voor Democratie zijn overtuigd van dit beeld en maken zich zorgen over de drugscriminaliteit in het land. Links-liberale stemmers van D’66 en GroenLinks vinden dit beeld in ruime meerderheid onwaar.

Uit verdere ondervraging door het peilbureau kwam naar voren dat het legaliseren van harddrugs en de drugshandel als geheel geen populaire keuze is als mogelijke oplossing van de drugscriminaliteit. Onder rechtse kiezers is hier nauwelijks animo voor, onder de linkse kiezers sluit toch zo’n een derde een dergelijke maatregel niet uit.

Aanleiding voor het onderzoek was de moord van afgelopen woensdag in Amsterdam op advocaat Derk Wiersum. Hij werd vermoedelijk vermoord omdat hij kroongetuige Nabil B. bijstond, die in de rechtszaak tegen twee kopstukken van de mocromaffia meerdere verklaringen heeft afgelegd. Vandaag in Zwolle was het wederom raak en vlogen de kogels door een woonwijk heen, ongetwijfeld heeft dit ook van doen met de groeiende drugsproblematiek in Nederland.