Getuige rechtszaak Wilders trekt zich terug na intimidatie vanuit regering

Een getuige in de rechtszaak tegen de dissidente politicus Geert Wilders ziet af van zijn getuigenis. De hoge oud-ambtenaar van het Ministerie van Veiligheid en Justitie wilde getuigen in de rechtszaak tegen de PVV-politicus, maar heeft angst te worden vervolgd en ziet er dus van af. Wilders spreekt via zijn twitter-account over de ‘Grapperhausmethode’ waardoor de getuige niet meer durft.

De man was van grote waarde voor de verdediging van Geert Wilders. Hij was in 2011 werkzaam bij het ministerie van Veiligheid en Justitie en zou hebben gehoord dat toenmalig minister Ivo Opstelten wilde dat het Openbaar Ministerie (OM) Wilders zou gaan vervolgen. De ambtenaar stapte met zijn verhaal naar Wilders, liet zijn verklaring optekenen bij de notaris en was bereid om achter gesloten deuren te getuigen.

Reden voor het afzien van de getuigenis is dat hij bang is om vervolgd te worden door het OM. Dat is geen ongegronde angst. Onlangs werd duidelijk dat het OM een strafrechtelijk onderzoek was gestart naar bronnen die informatie hadden gelekt in een andere zaak. Daarin stapten enkele personen naar het televisieprogramma Nieuwsuur om te onthullen dat er bij het wetenschappelijk bureau van het ministerie (WODC) misstanden waren.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) liet in reactie op de kwestie overal horen niet op zoek te gaan naar de bronnen, maar legde het OM niets in de weg toen het alsnog een onderzoek startte. Dat was een stevig signaal naar mogelijke klokkenluiders binnen de Nederlandse overheid om vooral niet naar buiten te treden. Het haalt bij de rechtszaak tegen Geert Wilders direct resultaat.

One comment

  1. Als je als Openbaar Ministerie een strafzaak wil opstarten tegen mensen die in alle vrijheid en bescherming een verklaring willen afleggen moet je dat als Openbaar Ministerie uiteraard niet tegengaan en getuigt dit van maffiose praktijken en een Openbaar Ministerie volstrekt onwaardig en wordt zij zich als overheidsorganisatie voor de burgers volstrekt ongeloofwaardig. De minister in deze zou vanwege dit soort ideeën juist acuut moeten aftreden en uiteraard zonder een jarenlange wachtgeldregeling.

Comments are closed.