Voorlopig geen parlementaire enquête politieke vervolging Geert Wilders

Uit een rondgang langs de fractievoorzitters in Tweede Kamer blijkt dat men geen parlementaire enquête wenst te organiseren vanwege de strafrechtelijke vervolging van Geert Wilders. Volgens zijn advocatenteam zou er politieke druk zijn uitgeoefend bij de keuze om de dissidente politicus te gaan vervolgen en Wilders zou graag zien dat de Tweede Kamer hier ook aandacht aan besteed. Het merendeel van de politieke partijen wil echter het resultaat van het Hoger Beroep afwachten.

De strafrechtelijke vervolging van een politicus van de grootse Nederlandse oppositiepartij roept vragen over het functioneren van de rechtstaat op. Tijdens de procesgang is een hoge medewerker binnen het Ministerie van Justitie en Veiligheid naar voren gekomen om te vertellen dat er wel degelijk door de toenmalig minister Ivo Opstelten is aangezet tot vervolging. Ook zou het Openbaar Ministerie daarover hebben gelogen.

Een parlementaire enquête is in Nederland een middel voor de Eerste en Tweede Kamer om de waarheid boven tafel te halen over bepaalde gebeurtenissen, zodat duidelijk wordt wat er is gebeurd en wie politiek verantwoordelijk kan worden gehouden. De getuigen die de enquêtecommissie oproept, zijn verplicht om te verschijnen. Dit geldt ook voor ministers en staatssecretarissen.

De getuigen staan onder ede. Dat betekent dat ze strafrechtelijk kunnen worden vervolgd wegens meineed wanneer blijkt dat ze niet de waarheid spreken. In deze specifieke kwestie zou dit ideaal zijn om oud-minister Ivo Opstelten te ondervragen over wat hij nu daadwerkelijk heeft gezegd en gedaan, wat leidde tot de vervolging van Geert Wilders.

3 comments

  1. Er komt wellicht wèl een parlementair onderzoek hetgeen een wat lichter middel is om de praktijken van Opstelten aan de kaak te stellen.

  2. Of het nu de zwendel is met de vermogensrendementheffing of de ontneming van het recht op een parlementaire enquete. Dit parlement is tot alles in staat. De enige kans is: TEGEN STEMMEN

  3. De enige echte nsbers zijn de Nederlanders die niet op de PVV of het FvD stemmen. Zij geven de toekomst weg van hun kinderen en kleinkinderen. Zij houden van de islam en de asielparasieten. Ik gun u het slechtste!!

Comments are closed.