Thierry Baudet verplettert Minister-President Rutte: van niets naar de grootste partij in één klap

Het spel der democraten werd gisteren beslecht in het voordeel van Forum voor Democratie (FvD) en GroenLinks. We hebben het natuurlijk over de Provinciale Statenverkiezingen van gisteren. De grote verliezers zijn de partijen van het kartel. Dat zijn CDA en D66. Hun derde partner, de ChristenUnie won dan weer een zeteltje. Rutte moet op zoek naar nieuwe partners in de Eerste Kamer.

Eerst de naakte cijfers. FvD gaat van 0 naar 12 zetels. VVD gaat van 13 naar 12, CDA van 12 naar 9, GroenLinks wint 5 zetels en gaat van 4 naar 9, PvdA (de Nederlandse sp.a) van 8 naar 7, D66 van 10 naar 6 (bijna gehalveerd dus), PVV van 9 naar 5, SP (de Nederlandse PVDA) van 9 naar 4, coalitiepartner ChristenUnie van 3 naar 4, Partij voor de Dieren van 2 naar 3, 50PLUS blijft op 2 steken, net als SGP, enkele kleintjes verliezen hun zetel en tot slot, ook wel heuglijk nieuws, het radicale vreemdelingenpartijtje DENK blijft op 0 welverdiende zetels staan.

Lees ook: [OPINIE] FvD vertaalt het onderbuikgevoel van de bevolking, PVV is aan bezinning toe.

Een winst dus voor FvD en GroenLinks. Dat betekent het doorbreken van de meerderheid die Rutte (VVD) had in de Eerste Kamer. Zijn partij valt terug tot de tweede grootste van Nederland, want FvD, weliswaar met evenveel zetels, heeft meer stemmen gehaald dan de partij van de Minister-president van Nederland. Rutte zal dus moeten zoeken naar nieuwe partners en dat zal, naar we vermoeden, niet het FvD zijn. Eerder dus GroenLinks, eventueel aangevuld met de zeteltjes van PvdA.

Nederland ontwaakt weliswaar in een land met een verschuiving bij de kiezers naar rechts, een vernieuwd Nederland zal nog niet voor morgen zijn. Meer links, dat wel. En die waarschijnlijke – in de ‘democraten’ hun denkvisie – logische keuze voor linkse versterking om de coalitie te depanneren, zal voor een – mogelijks nóg sterker – rechts resultaat zorgen bij de Europese verkiezingen in mei. En daar kijken we met plezier naar uit!

[UPDATE] De jongste prognose geeft FvD 13 zetels ten koste van SGP dat nu 1 zetel overhoudt in plaats van 2.

En dan hier de uitgeschreven toespraak: De overwinningsspeech van Thierry Baudet: ‘Wij zijn het vlaggenschip van de renaissancevloot’.

3 comments

  1. Wie zich superieur voelt heeft geen argumenten meer nodig. Links is de vleesgeworden superioriteit.

Comments are closed.