NAVO breidt verder uit: Noord-Macedonië wordt dertigste lid

Republiek Noord-Macedonië, een land in de Balkan-regio, staat op het punt om officieel het dertigste lid van de NAVO te worden. Na een mislukt referendum over dit onderwerp, waarbij slechts 36 procent van de kiezers kwam opdraven legde minister-president Zoran Zaev van het land het voor aan het parlement dat voor toetreding stemde. Opvallend was dat gedurende het proces de Verenigde Staten van Amerika enorme druk uitoefende op de parlementairen om akkoord te gaan. Afgelopen woensdag tekende men een toetredingsprotocol waarbij het land zich voegt tot het militaire blok, het is dan het vierde land in de regio, Kroatië, Albanië en Montenegro gingen het land voor.

De NAVO, een door de Amerikanen gecontroleerde organisatie, is stevig bezig om in het oosten van Europa zoveel mogelijk landen onder controle te krijgen. Vermeende Russische agressie en allerhande pressiemethodes hebben ervoor gezorgd dat meerdere landen de afgelopen zijn toegetreden tot de NAVO. Er is evenwel veel kritiek op de organisatie die in 1999 begon te bombarderen in Europa, waarbij duizenden Serven omkwamen en in 2011 Libië aanviel, met als gevolg een kapot land en een massale migratiestroom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.