Gedenksteen onthuld aan Gravensteen Gent naar aanleiding bezetting, bezielers van die bezetting zijn niet welkom…

Op 16 november 1949 vond de Slag om het Gravensteen plaats in het Gentse Gravensteen. Gisteren werd naar aanleiding van die gebeurtenis een gedenksteen geplaatst. Het Seniorenkonvent Ghendt (SK Ghendt) kwam tot het initiatief van deze gedenksteen. De studentenbezetting in 1949 kwam er op aansturen van het KVHV en Gé Catholique. Gisteren wilde het KVHV dan ook graag de plechtigheid bijwonen, maar zij werden aan de ingang geweigerd. Klein, maar opmerkelijk detail: het SK Ghendt dat het KVHV de toegang weigerde werd destijds zelf door het KVHV in het leven geroepen…

De bezetting van het Gravensteen kwam er nadat de bierprijs gestegen was. Een andere ludieke reden die de studenten als aanleiding opgaven was het feit dat de politie zijn witte helmen zou vervangen door blauwe kepies, zodat ze moeilijker te onderscheiden waren van postbodes en taxichauffeurs. Deze bezetting zou uitgroeien tot de grootste en meest geslaagde studentengrap ooit. Een gedenksteen was na 63 jaar dan ook op zijn plaats.

De verzamelde KVHV’ers wilden naar binnen gaan, maar een aantal SK’ers hield hen tegen. “Ze zeiden ons dat we niet binnen mochten”, aldus een getuige. “Toen we de camera bovenhaalden om deze onterechte weigering te filmen, zwegen ze plots in alle talen. Bij de vraag om een schriftelijk bewijs van de weigering tot toegang zeiden ze “de verantwoordelijke komt straks”. Hoe dan ook was het duidelijk dat men ons net zolang buiten wilde houden, totdat de ceremonie gedaan was.” Aangezien de studenten geen zin hadden in deze kinderachtige spelletjes hebben ze zich maar even teruggetrokken.

Na de plechtigheid zijn de KVHV’ers dan toch het plakkaat kunnen gaan bekijken. Uiteraard is men ‘vergeten’ te vermelden dat het KVHV achter de Gravensteenbezetting zat, een belangrijk detail dat ook een aanwezige kloeke tachtiger niet ontgaan was. “Dat zijn toch niet de bezetters van ‘t Gravensteen, die waren daar toch niet bij?” zei hij, wijzend naar de mensen van SK Ghendt. “Dat was toch de Gé en ‘t KVHV?!?” De man was zelf aanwezig op de dag van de bewuste bezetting in 1949 en bezorgde bijgevolg de nog aanwezige SK’ers het schaamrood op de wangen. Hij besloot met een boodschap voor het KVHV (waar hij zelf lid van is geweest): “Niet plooien hé, laat ze zien wie de échte zijn!”

En zo wordt het KVHV – met zijn aloude tradities – voor een tweede keer schaamteloos opzij gezet nadat men tijdens de afgelopen weken gepoogd heeft de Gentse studentenwereld met een plagiaat-codex op te zadelen. Desalniettemin vinden aanstaande zaterdag de Uylenspiegelfeesten plaats, die in de ruimte waar de Bezetting plaats vond, een honderdtal studenten zal verzamelen tijdens een herdenking van de Slag om het Gravensteen, in de vorm van een stijlvolle cantus. Meer info vind je op de facebookpagina van dit jaarlijks weerkerend evenement. (klik hier)