Libische oorlog in beslissende fase

De Libische burgeroorlog, waar wij reeds over schreven, lijkt in een beslissende fase te zijn gekomen. Rebellen zouden nu vanuit de zee en vanuit het westen de hoofdstad Tripoli betreden. Deze plotse aanval, zeker vanuit de zee, werd ondersteund door zware bombardementen van NAVO-strijdkrachten.

Enkele dagen terug, op 17 augustus, hebben vliegtuigen van de NAVO nog de site van UNESCO-Werelderfgoed in Leptis Manga gebombardeerd met grote schade aan dit klassieke erfgoed. Vanuit Tripoli zijn er ook verslagen gekomen, al valt dat niet te bevestigen, dat de aanval uit zee zou ondersteund zijn geweest door NAVO-commando’s. Vanuit moskeeën, in wijken in handen van de rebellen, wordt opgeroepen tot een jihad tegen Khadaffi. Tijdens deze aanvallen namen de rebellen de basis van de Khamis Brigade, één van de best getrainde en bewapende eenheden van het Libische leger, over. Daarna werden berichten verspreid dat de speciale presidentiële garde van Khadaffi zich zou hebben overgegeven.

Ook zijn er geruchten dat Khadaffi zou willen onderhandelen met de rebellen, net zoals er geruchten zijn dat hij naar Venezuela zou vertrekken in ballingschap. Zijn zoon Saif Khadaffi zou zijn gevangen genomen door de rebellen. Overheidsbedienden zouden het hotel hebben verlaten waar journalisten verblijven, hun plaatsen daarna ingenomen door Libische soldaten van het Khadaffi-regime. Het valt dan ook maar af te wachten in welke mate de rebellen, indien het regime van Khadaffi zou vallen, een regime installeren dat “vriendelijk” is naar het Westen toe.

Wat wel opvalt, is het feit dat “burgers” die anoniem getuigen aan nieuwskanalen als CNN vlot Engels spreken. Dit terwijl rebellen Khadaffi altijd verweten hebben geen buitenlandse talen of invloeden te hebben toegelaten in het onderwijs of het sociale middenveld. Het doet vragen stellen bij de betrouwbaarheid van deze “burgers”.

One comment

  1. Ik stel mij ook vragen over de “vriendelijkheid” voor het Westen van deze “rebellen”, vooral daar de geruchten volop rondgaan als zouden ze van plan zijn een “Shari’a”-staat op te richten. Opletten of de NATO geen (olie-)pad in de korf wordt gezet.

Comments are closed.