Sinds de start door de islamitische terreurgroep Hamas van de nieuwe oorlog tussen Joden en Arabieren op 7 oktober 2023 besteedt de regimepers nogal wat aandacht aan de geografie van de Gazastrook. Dat zou een ‘kleine smalle strook land’ zijn die ‘enorm dichtbevolkt’ is, volgens Freek Willems van de Belgische staatszender VRT zelfs ‘een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld’. Maar klopt dat wel?

De Gazastrook is tot 10 kilometer breed, 41 kilometer lang, en 365 vierkante kilometer groot. Ter vergelijking: het volledige Brusselse hoofdstedelijke gewest, inclusief het enorme Zoniënwoud, is maar 162 vierkante kilometer groot. Heel Brussel kan dus makkelijk tweemaal in Gaza in! Zo ‘klein’ of ‘smal’ is de Gazastrook dus niet.

Maar wat dan met de bevolking? Volgens de VRT dus ‘een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld’. Feit: met 2,1 miljoen inwoners heeft Gaza een bevolkingsdichtheid van 5753 personen per vierkante kilometer. Is dat veel? Wel, in het Brussels hoofdstedelijk gewest (inclusief het enorme Zoniënwoud) is dat 7453 personen per vierkante kilometer. De bevolkingsdichtheid in Brussel is dus een pak hoger dan die in Gaza!

Wie op Wikipedia kijkt naar de lijst met dichtstbevolkte gebieden vindt meteen 40 voorbeelden van verstedelijkte zones waarvan de bevolkingsdichtheden pakken hoger liggen dan die in Gaza:

Lijst van steden naar bevolkingsdichtheid – Wikipedia

Met zijn bevolkingsdichtheid van 5753 komt de Gazastrook wellicht zelfs in de TOP-100 niet voor.

Conclusie: de bewering van Freek Willems van de VRT dat de Gazastrook ‘een van de dichtst bevolkte gebieden ter wereld is’, is ONWAAR.

Overigens verandert die waarheid niet als je niet enkel de hele Gazastrook, maar enkel Gaza-stad neemt. Met 731.000 inwoners op ongeveer een vierde van de Gazastrook, of 91 vierkante kilometer, is de bevolkingsdichtheid daar 8000 personen per vierkante kilometer. Ook dat is niet zoveel hoger dan Brussel, en brengt ook Gaza-stad zelfs niet in de buurt van de dichtstbevolkte steden ter wereld.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “FACTCHECK: De stelling van VRT dat de Gazastrook ‘een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld’ is, is ONWAAR”

  1. Ik heb dit even nagerekend in functie van de grootste Vlaamse provincie = West-Vlaanderen. Deze provincie is 3.197 km² groot en telt ongeveer 1.220.000 (legale) inwoners.
    Mocht de bevolkingsdichtheid in West-Vlaanderen even groot zijn als in de Gazastrook zou dat neerkomen op (afgerond) 18.954.000 inwoners, of ruim 7 miljoen meer dan thans in gans België.
    Steden met een landstrook (of provincie, of departement) vergelijken is gelijk appelen met citroenen.
    Ik snap dan ook de teneur van dit artikel niet.
    Vaak brengt ReactNieuws een alternatieve kijk op het (wereld)nieuws die ik weet te waarderen, maar deze analyse is weinig ernstig.

Geef een reactie

Trending

%d