(OPINIE) Zwakke peiling: zijn VB en N-VA te braaf geworden?

Zopas werd een nieuwe peiling gepubliceerd door HLN en VTM. Ze is gebaseerd op slechts 1000 Vlamingen, en moet dus zoals elke peiling met een korrel zout genomen worden. De absolute cijfers zitten er vaak naast: de tendenzen die door peilingen voorspeld worden blijken echter vaak te kloppen. NVA en VB worden samen nog steeds indrukwekkend hoog gepeild, maar er lijkt sleet op te zitten. Zijn ze te braaf geworden? Is er te weinig anti-politieke opstelling?

Eerst het goede nieuws: CD&V en VLD blijven wegzinken. Met 10,7% en 8,3% blijft de neergang doorgaan. Op links blijft ook Groen in de gevarenzone met 7,6%.

Maar daar eindigt het goede nieuws. Want in zijn geheel bezien winnen de V-partijen in deze peiling geen terrein meer op links en de trado’s. VB wordt nu op 22,7% gepeild, NVA op 21,8%. Dat is samen 44,5% voor de Vlaamsnationalisten, nog steeds een hoge score, maar geen winst meer ten overstaan van de vorige peiling. NVA trappelt ter plaatse, VB gaat achteruit.

Het verlies van de twee trado’s gaat naar Vooruit, dat met 16,8% nog steeds geniet van een Conner-effect. En nog opvallender: de stalinisten van de PVDA worden nu gepeild op 10,3%.

Teveel systeem, te weinig anti-politiek?

Er wordt aan de rechterzijde zedig over gewegen maar een element van verklaring zou kunnen zijn dat zowel de N-VA als nu ook het VB recent door de PVDA succesvol bestookt zijn met verwijten van zakkenvullerij en profitariaat. In het schandaal van de illegale extra pensioenen in de Kamer bleken Vlaamsnationalisten het systeem mee georganiseerd en goedgekeurd te hebben, en er zelf van genoten te hebben.

Noch vanuit NVA, noch vanuit het VB is een belofte van verbetering gekomen. Wel integendeel. Men beperkt zich eigenlijk tot het standpunt dat de PVDA een verachtelijke bende is. Dat is helemaal juist, maar het verandert niets aan de betrokkenheid van NVA en VB in het schandaal. En het doet denken aan de manier waarop VLD en SP.a gedurende 30 jaar gereageerd hebben op elk schandaal dat bij hen losbarstte: met de stelling dat het VB een verachtelijke bende is. Dat klinkt leuk voor de achterban, maar maakt een partij op termijn niet sterker.

Maar er is meer. Als NVA en VB in de peiling nog steeds meer dan 40% van de stemmen halen, dan is dat omdat de Vlaming het hele huidige politieke systeem kotsbeu is. De gewone Vlaamse burger spuwt op alles wat politiek is en tot ‘het systeem’ behoort: de instellingen, de verkiezingen, de partijen, de parlementen, de mandatarissen. De wrevel en onvrede evolueert stilaan naar regelrechte afkeer en haat voor het hele politieke bedrijf. Zelfs bij het VB wordt onderschat hoe diepgeworteld de woede is.

De PVDA capteert die woede momenteel op een perfecte manier: met het blootleggen van schandalen en het voeren van doeltreffende propaganda. NVA en VB staan erbij en kijken ernaar. Ver weg is de tijd dat het VB ook in staat was schandalen bloot te leggen en hele schepencolleges ten val te brengen, zoals in Antwerpen in 2003 ten tijde van de Visacrisis… Kan men het niet meer, wil men het niet meer, durft men het niet meer? Nochtans liggen de schandalen voor het oprapen. De VB-parlementair die met bekwame medewerkers morgen de mesthopen van NMBS of VRT echt begint te onderzoeken heeft elke week een nieuw schandaal.

Maar de N-VA doet zijn uiterste best om over te komen als een ‘bekwame bestuurspartij’, en ook het VB lijkt nu exact dezelfde koers te gaan volgen: zichzelf ‘braaf genoeg’ tonen. Beiden denken blijkbaar dat de Vlaming zit te wachten op partijen die ‘het land nu eindelijk wel eens ordelijk gaan besturen’. Maar de NVA heeft dat al geprobeerd, en het is totaal mislukt. Dit geschifte ‘land’ valt niet te besturen: niet op Vlaams, en niet op Belgisch niveau.

Steeds meer Vlamingen willen geen ‘ordentelijk bestuur’ meer, ze zijn dat station gepasseerd. De Vlaming wil de radicale omwenteling, de volledige ommekeer, het tabula rasa maken met het oude systeem en het installeren van een nieuw. Een Vlaamse versie van de Franse revolutie met het keiharde slopen van ALLE heilige huisjes op ALLE niveaus.

Als NVA en VB dat legitieme en terechte anti-politieke discours volledig overlaten aan de PVDA maken ze op termijn een pijnlijke vergissing. Anti-politiek behoort tot het wezen van het Vlaamsnationalisme, en is net de kracht die het zo groot heeft gemaakt.

7 comments

 1. Het is een lang en duidelijk feit dat alle ‘rechtse’ en ‘nationalistische’ partijen afzwakken in het moment dat ze macht hebben of bijna macht krijgen.
  En vervolgens een langzame lepra dood sterven omdat ze nooit hun radicalisme nog herpakken.
  Dit is in mijn mening altijd het schuld van het leiderschap, soms direct de topman, andere keren meer een clique die hem wil neerhalen die hij liet vormen in top posities.

  Wat men mist in heel Europees nationalisme is leiderschap dat simpelweg niet bang is volledig bereid te zijn tot een offer te maken en ook volledig ideologisch is.

 2. Allemaal kosher partijen. Ik stem nog liever op pipo de clown.

 3. Het Eigen Volk dient kordater op te komen voor de Eigen billijke belangen behartiging !

 4. Ik wedde lang geleden in mijn naïeviteit nog op groen, daarna op nva, daarna op vb. Na wakker te worden bij de coronahoax heb ik gezien dat vb even goed meehuilt met de wolven, op een paar schuchtere uitzonderingen na. De wereldwijde verkiezingsfraude en andere smeerlapperij in acht genomen heeft me helemaal van dat padje af gebracht. Ze zijn inderdaad allemaal in hetzelfde bedje ziek, die kliek van de politiek. Ze hebben ons land verraden en verkocht aan onverkozen internationale organisaties, die het bepaald niet goed voorhebben met de mensheid. Ze spelen allemaal het spelletje van afleiding tot kleine items mee om het grote te helpen verbergen. En ja Fredje, een fvd zou nog wél een stem waard zijn.

 5. Hans De Groot: “Een Vlaamse versie van de Franse revolutie met het keiharde slopen van ALLE heilige huisjes op ALLE niveaus.”

  Het is de Franse revolutie die in Brussel zit, de onwettige gevestigde macht is en niet alleen in “België” maar doorheen groter Germanje. De partijpolitiek is kind van die revolutionaire macht en zal de Arische bevolking niet van de ondergang redden.

  Een exodus uit de systeeminfrastructuur is noodzakelijk voor de redding van het Germaans meta-volk, waarbij men zich dan plooit op het tribale opdat men zich niet langer afhankelijk maakt van de bewindslieden voor stoffelijke noden. En hoe meer “Agenda 2030” uitgerold wordt hoe meer de tijd dringt.

 6. Ik maakte bij het bekendraken van de nieuwste peiling dezelfde bedenking als Hans de Groot. Het poenpakken bij de parlementariërs kon helaas enkel uitgebuit worden door de PvdA.

Comments are closed.