Oud NOS-directeur begrijpt niets van eenzijdigheid publieke omroep

In een anderhalf uur durend gesprek op het nieuwskanaal haalt voormalig NOS-directeur Bauke Geersing stevig uit naar de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en het NOS-journaal. Volgens Geersing voldoet het journaal niet aan de eigen geformuleerde missie en wordt er veel te eenzijdig nieuws voorgeschoteld aan de Nederlandse bevolking. Omdat de NPO met belastinggeld wordt gefinancierd en niet aan marktwerking onderhevig is, zouden juist deze journalisten kritisch behoren te zijn, maar falen in die missie, zo komt duidelijk in het gesprek naar voren.

Het gaat in het tweegesprek over meerdere onderwerpen, die volgens Geesing maar enkel van een kant worden bezien, hij maakt zichzelf vooral druk om de klimaatkwestie, blacklivesmatter en de dekolonisatie van Indonesië. De journalist van BLCKBX brengt ook nog andere onderwerpen naar voren, zoals bijvoorbeeld het covid-verhaal of het Oekraïne-conflict, waarbij een soortgelijke eenzijdigheid duidelijk wordt.

Geersing vindt het onbegrijpelijk wat bij de NOS gebeurd en heeft daarom een briefje gestuurd naar Gissele van Cann, hoofdredacteur NOS Nieuws, nadat de laatste verklaarde een vernieuwingsagenda te hebben. Hij verzoekt het journaal;

Op nieuw kritisch te zijn

Meerdere invalshoeken te belichten

Vooral de machthebbers (in Den Haag) kritisch te volgen

Hij noemt als voorbeeld het stikstofdossier, waarbij dit niet is gebeurd. Daar schurkt men aan tegen het regeringsbeleid en nodigt geen kritische journalisten of wetenschappers uit voor een debat. Het hele gesprek met oud NOS-directeur Bauke Geersing is hieronder te bekijken.

One comment

Comments are closed.